kapat

21.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Önce DNA testi sonra sigorta
İngiliz Hükümeti, sigorta şirketlerine, kalıtımsal hastalığı bulunanları tespit etmek için bireysel DNA testi yaptırma hakkı tanıdı

İngiliz Hükümeti'nin onayladığı yasa ile sigorta şirketleri müşterilerini DNA testinde geçirme hakkına sahip olacak. Yeni yasaya göre, müşterilerin aileden gelen, ciddi rahatsızlıklarının olup olmadığı saptanabilecek. Test sonrası ciddi rahatsızlığı bulunanlar ya daha fazla sigorta ücreti ödemek zorunda kalacak veya ödenecek tazminat tutarı düşük tutulacak.

Uygulamada sigorta şirketleri, isterse müşterilerini genetik teste tabi tutacak, isterse kalıtımsal hastalıklarının olup olmadığını ya da daha önce test yaptırıp yaptırmadığı sorabilecek.

EYLÜL'DE DEVREDE
Aralarında kekemelik, irade dışı davranışlar, kötüleşen davranış bozuklukları gibi rahatsızlıkları da kapsayan uygulama gelecek Eylül ayında İngiltere'de uygulamaya girecek.

Milli Tüketici Hakları Başkanı Anna Bradley kararı tepkiyle karşıladıklarını belirterek "Tüketici ve sivil örgüt grupları, ciddi sağlık problemi açıkça bilinen hastaların tamamen sigorta dışı bırakılma kaygısını taşıyor. İnsanlar, bu uygulama ile sigorta yaptırmaktan uzaklaşacaklar" dedi.

SIKI KONTROL
Bu arada Sağlık Bakanlığı kurduğu genetik sigorta komitesi ile şirketleri bu konuda denetim altında tutmayı planlıyor. Komite, ülkede hangi laboratuvarların test yapabileceğini karar verip sonuçları güvenilir kılmaya çalışacak. Eyül ayında uygulamasına başlanacak sistem yapılacak 7 testin hükümet tarafından onaylanmasıyla start alacak.

İngiliz Sigortacılar Birliği Başkanı, işin başında olduklarını uygulamanın kısa bir süre içinde tüm ülkeye yayılarak, bütün hastalıkları kapsayacağı ümidini taşıdaklarını belirtti.

Zafer ÖZTÜRK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır