kapat

21.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Önce çıktı sonra düştü
İMKB sabah seansındaki hızlı çıkışının ardından öğleden sonra geriledi. Borsa günü yüzde 2.23 gerileyerek 17.443 puandan tamamladı

Bayram tatilinden dönen borsacılar ilk işlem gününe oldukça hızlı girdiler. İMKB günü yüzde 2.23 gerileyerek 17.443 puandan kapattı. Ancak gün içerisinde endeks yüzde 6.5'lik bir marjda hareket ederek inanılmaz oynak bir günü geride bıraktı. Bayram öncesinden borsa şirketlerinin tüm bilanço verilenin gelmesi dün kar rakamlarına bağlı satışları gündeme geldi. Dün 626 trilyonluk işlem gerçekleştirildi.

İLK SEANSTA ÇIKIŞ
Borsa sabah seansında yukarı yönde seyir izledi. Derin kağıtlardaki alımlar fiyatları yukarı çekti. Bunun tek istisnası Tüpraş'tı. Küçük yatırımcı ve çalışanlara Verilen iskonto oranı nedeniyle Tüpraş hisseleri günü yüzde 10 değer kaybıyla kapattı. Tüpraş tahtası şirkete ilişkin halka arz sirkülerinin gazetelerde yayımlanmasının ardından işleme kapatılacak.

İlk seansta bir ara bayram öncesi kapanışına göre yüzde 3.44 artarak 18.455 puana çıkan endeks bu seviyeden döndü. Borsa ilk seansı 18.248 puandan tamamladı. Ancak ikinci seansın ilk yarım saatinden sonra hızlanan satışlar kamu hisseleri, Yapı Kredi Bankası, gibi endeks üzerinde etkili kağıtlarda yoğunlaşınca hızlı düşüş yaşandı.

DÜŞÜŞÜN NEDENLERİ
Borsacılar özellikle ikinci seansta gelen satışları birkaç nedene bağlıyorlar. Bunlardan ilk bayram öncesinde Danıştay'ın enerji dağıtım ihaleleri iptal etmesi. Ayrıca Tüpraş'ta verilen yüksek iskonto oranı piyasada da fiyatın düşmesine neden olduğu belirtiliyor. Ancak en önemli neden olarak şirket karlarının iyi gelmemesi gösteriliyor.

SPK'dan Tüpraş uyarısı
Sermaye Piyasası Kurulu özelleştirme çalışmaları başlayan Tüpraş konusunda aracı kurumları uyardı. Halka arza aracılık eden konsorsiyum lideri tarafından aracı kurumlara gönderilen açıklamada, Tüpraş'la ilgili analiz raporlarında özellikle fiyata dair verilere yer verilmemesi ve bu konuda dikkatli olunması istendi. Bu istemin SPK tarafından istendiği belirtildi. Öte yandan, Tüpraş hisseleri dün yüzde 10 değer kaybederek 37.500 liraya geriledi. Bu fiyat üzerinden şirketin piyasa değeri dün 4.8 milyar dolara geriledi. Bu rakam üzerinden halka arz hasılatı da yaklaşık 720 milyon dolara indi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır