kapat

21.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Kaptanı görmek istiyoruz'
ASO Başkanı Çağlayan, iş dünyasının ekonomik programa destek vermesi için Ecevit'in liderliğini şart görüyor

Hepimizin ümidinin kesildiği bir anda Türkiye'ye sihirli bir dernek dokundu" diyen Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, işadamlarının hükümetin istikrar programını ciddiyetle uygulamaya devam edeceğine olan inançlarının yüksek olduğunu söyledi. Ancak iş dünyasında, programın sahipsiz olduğunu düşünenlerin sayısının arttığını belirten Çağlayan "Biz Başbakan Ecevit'i direksiyonda görmek istiyoruz. Enflasyon hedefinin tutmasını sağlamak ciddi bir iştir" diye konuştu. Zafer Çağlayan, sorularımızı yanıtladı:

* İstikrar programının üçüncü ayını bitirmek üzereyiz. Gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hepimizin ümidinin kesildiği bir anda sanki bir sihirli değnek dokundu Türkiye'ye. IMF, Dünya Bankası destek vermeye başladı. AB, Helsinki'de aday adaylığımızı tescil etti. Ardından ABD Başkanı Clinton geldi ve çok pozitif bir hava yayıldı. Batı, artık dağınık parçalanmış bir Türkiye değil, güçlü bir Türkiye'yi müttefik istiyor. Bu program Türkiye'nin programıdır.

* Enflasyon konusunda negatif bir beklenti var mı?

Programla bir hedef ortaya kondu. Hükümetin de süratli bir şekilde, bazı kararları yerine getirmesi gerekiyor. Örneğin özelleştirme gibi. Demek ki, Türkiye'de bazı şeyleri değiştirmek için kararlılık şart. Psikolojik beklenti çok önemli ve şu anda bu beklenti olumlu. Enflasyon konusunda önce insanlar inanacaklar, güven duyacaklar. Bu da siyasilerin ve bürokratların koymuş olduğu programa, tavırlarına bağlı. Şu anda böyle bir hava var. Ama bu havanın bu ay sonra bitmesi bekleniyor. Biz şu anda bir rüyadayız, rüyada atlı prensler geliyor ve bizi kurtarıyor ama mart ayı sonunda artık ekonomik parametreler ortaya çıkacak. İşte enflasyonla ilgili ne koymuşuz: TEFE'de yüzde 20, TÜFE'de yüzde 25. Bunlar gerçekleşecek mi? İlk ayların enflasyonunu dikkate almamak lazım. Bunun sonucuna üçüncü ayda bakacağız.

Kaptan kim?
* Programın sahibi yok eleştirilerine ne diyorsunuz?

Türkiye'de geminin dümenindeki kaptan kim? Kaptanı görmemiz lazım. Bu iş kaptansız gidiyor. Bu programın sahibi bence Sayın Başbakan'dır. Sayın Başbakan gerek Ekonomik Sosyal Konsey, gerek televizyonlarda rahmetli Özal'ın zamanında yaptığı gibi; o kalemi de eline alarak, kalem olmaz cetvel olur; topluma seslenmesi gerekir. Ecevit, "Arkadaşlar bizim halimiz bu. Hedeflerimiz, programımız bu. Bizler şunları şunları yapacağımızı taahüt ediyoruz. Sizler de bize destek olacaksınız. Bu işin sorumlusu da benim" demeli. Şu anda iş sahipsiz. Bunu çok insan söylüyor. Direksiyonda Başbakan Ecevit olmalı. Bizler de o arabanın içinde olmalıyız.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır