kapat

21.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İşte en zenginler!
The Sunday Times, dünyanın en zengin 50 ismini açıkladı. Bill Gates zirveyi kimseye bırakmadı, yeni ekonomi yine yeni zenginler yarattı

The Sunday Times gazetesi, dünyanın, Avrupa'nın ve ABD'nin en zengin isimlerini açıkladı. Dünyanın en zengin ismi geçen yıl da olduğu gibi yazılım devi Microsoft'un patronu Bill Gates olurken, ikinci sırada Amerika'nın en büyük perakende zinciri olan Wal-Mart'ın patronu Robson Walton yer aldı. Gates'in serveti 53.12 milyar paundu (yaklaşık 53 katrilyon lira) bulurken, Walton ve ailesinin serveti 52.87 milyar paund (52 katrilyon lira) ile Gates'e yaklaştı. En zenginler listesindeki üçüncü isim ise Hindistan'ı bilgisayar ve yazılımla tanıştıran Azim Premji oldu. Geçen yıla kadar adı bile bilinmeyen Premji'nin serveti 35 milyar paund.

Dünyanın en zengin 50 isminin 27'si ABD'li. Bu zenginlerin büyük çoğunluğu, telekom, bilgisayar, internet ve yazılım gibi yeni ekonomiye dönük sektörlerde faaliyet gösteriyor. Avrupalı zenginlerin çoğu ise otomotiv, perakende, kimya ve ilaç gibi sektörlerde faaliyet gösteriyor.

Bir başka önemli nokta ise tekel davaları nedeniyle başı dertte olan Microsoft'un tam üç yöneticisinin dünyanın en zengin on ismi arasında olması. Şirketin kurucusu Bill Gates, yönetimi devretmeye hazırlandığı arkadaşları Steve Ballmer ve Paul Allen, ilk on arasında yer alan isimler. Bu üç zenginin servetlerinin toplamı, 92.5 milyar paundu buluyor. Dikkat çeken bir diğer nokta ise bilgisayar teknolojisi üzerine çalışan isimlerin ilk on içindeki çoğunluğu. İlk on sıra içinde beş, ilk 50 sıralamasında ise dokuz isim bilişim sektöründe faaliyet gösteriyor.

Gates tahtı bırakmadı
Bİr gün bir yazılım şirketi kurdu ve tüm dünyanın hayatı değişti. ABD'de orta halli bir ailenin oğluyken bilişim sektörüne yönelen ve dünyanın en büyük şirketi Microsoft'u kuran Bill Gates, bu yıl da dünyanın en zengin adamı tahtını kimselere bırakmadı. Birkaç ay önce Microsoft'un yönetimini başından beri birlikte olduğu arkadaşı Steve Ballmer'a devredeceğini ve artık yeni projeler geliştirmek için çalışacağını açıklayan Gates'in serveti tam 53.12 milyar paund (53 katrilyon lira).

Hintli yazılım kralı: Premji
Bu yıl dünyanın en zenginleri listesinin üçüncü sırasında herkesi şaşırtan bir isim oturuyor: Azim Premji. Kısa süre öncesine kadar kimsenin ismini bile bilmediği Premji, kurduğu yazılım şirketi Wipro ile Hindistan'ı otomasyona geçirdi. Bu geçiş Premji'ye tam 35 milyar paundluk bir servet ve dünyanın üçüncü zengini unvanını getirdi. Her fısatta Hindistan'daki iyi eğitimli insan gücüne inandığını belirten ve başarısını bu gücebağlayan Premji, ülkesinin bölgenin en ileri internet teknolojisi kullanan ülkesi olmasını sağladı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır