kapat

21.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çin uçakları korkuttu
Tayvan'da geçen Cumartesi günü yapılan seçimleri bağımsızlık yanlılarının kazanmasının ardından bölgede gergin anlar yaşanıyor.

Seçim sonuçlarına resmi Bağımsızlık yanlılarının kazanmasının savaş çıkaracağını söyleyen Çin, önce bir tepki göstermedi ancak önceki gün Çin ordusu alarma geçti.

Çin ordusuna ait yüzlerce savaş uçağının Tayvan'a doğru uçtuğu görüldü. Görgü tanıkları, "İki üç dakikada bir üzerimizden bir savaş uçağı geçti. Bu aralıksız 4 saat sürdü" dediler. Kırmızı alarm durumuna geçen Tayvan ordusu da iyi niyet mesajı olarak 4 saat sonra alarmı kaldırdı. Çin'in bu tavrı "savaş mı çıkıyor?" sorularını gündeme getirdi.

Öte yandan Amerika Savunma Bakanlığı'na bağlı akademisyenlerden ve hükümet görevlilerinden oluşan bir grup 2025 yılında bölgede ortaya çıkabilecek durumla ilgili çeşitli senaryolar hazırladı. İyimser senaryolara göre Çin-Amerikan ilişkileri verimli bir şekilde gelişecek. Çin'in zayıflaması ise tehlikeli olarak görülüyor. Çünkü bu durumda askeri maceralara girebilir.

İyimser senaryo:

Ekonomik refah savaş çıkmasını önler
Çİn güçlü ve düzenli bir ülke haline gelecek. Bir buçuk milyarlık nüfusuyla bölgenin önemli bir pazarı haline gelecek. Büyük bir ekonomik güç olma yolunda adımlar atacak. Amerika ile tatlı bir rekabete girecek. İki ülke arasında verimli bir rekabet yaşanacak. Çin tehdidinin ortadan kalkması Güneydoğu Asya'daki diğer ülkelerin de hem ekonomik hem demokratik açıdan gelişmesine olanak tanıyacak. Ekonomik refahı kaybetmek istemeyecek olan Çin, Tayvan'ın da anavatana katılması için saldırı tehdidini bırakacak.

Kötümser senaryo: Çin-Tayvan savaşı 2025 yılında patlar
Elinde nükleer silahları bulunan Çin, Cruise füzelerine ve balistik füzelere da sahip olacak. Güç kullanma tehdidiyle Tayvan'ı ikna yoluna gidecek. Atacağı ilk askeri adım Tayvan'ı denizden kuşatmak olacak. Amerika kuşatmayı kaldırmak için kendi gemilerini yollayacak. Çin Amerikan donanmasına karşı füze kullanma tehdidinde bulunacak. Amerika'nın kararsız kalması ya da geri çekilmesi durumunda Tayvan'ın ekonomisi ve yönetimi dağılacak ve Tayvan Çin'in önerilerini kendi rızasıyla kabul edecek.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır