kapat

21.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türkiye rahat olsun
Amerikalı bir yetkili Amerika'nın İran'a ambargoyu yumuşatmasından sonra "İran 180 derecelik bir dönüş yapsa bile, Bakü-Ceyhan hattından vazgeçmeyiz" dedi

Amerika, geçen Cuma günü yaptığı tarihi açıklama ile İran'a uygulanan ekonomik ambargoyu bazı ürünlerden kaldırdı. Ancak, daha kapsamlı bir açılım için İran'ın ciddi değişiklikler yapması gerektiğini belirtti. Geçen ay İran'da yapılan Meclis seçimlerinde reformcuların muhafazakar Mollalar karşısında büyük başarı elde etmesinin ardından ılımlı kesime destek olmak isteyen Amerikan yönetimi, özellikle esnafı desteklemek için halı, havyar, kuru meyve ve şamfıstığı ithaline koyulan yaptırımları kaldırdı. Halı satımının köylü halka, havyarın balıkçılara, kuru meyve ve şamfıstığının da yine devletten bağımsız tarım alanında uğraşan kesime ekonomik yardım olacağı düşünülüyor.

Ancak Amerikan yönetimi devlet yönetimini elinde tutan ordu, güvenlik ve istihbarat teşkilatı gibi muhafazakar kesimlerin ekonomik ve politik gücünü arttıracak bir girişimden kesinlikle uzak duruyor.

TÜRKİYE'DEN VAZGEÇMEYİZ
Amerika'nın ambargoyu yumuşatması, Tahran'ın enerji sektörüne de uyguladığı politikayı yumuşatacağı ihtimali konusunda birçok spekülasyonun yapılmasına yol açtı. Böyle bir adım Hazar petrolünün, daha kısa ve daha ekonomik olduğu söylenen İran yolunun prim yapmasına ve Bakü-Ceyhan'ın rafa kaldırılmasına yol açabilir. Bu konuda konuşan bir Amerikalı yetkili Türkiye'nin içinin rahat olmasını söylüyor. Hazar bölgesi enerji konularında yetkili bu üst düzey yetkili, "İran 180 derecelik bir değişiklik dahi yapsa, Hazar bölgesinin petrol ve doğalgaz kaynaklarının dünya pazarlarına uzun vadeli çıkışı için Doğu-Batı koridoru yaklaşımımızdan vazgeçmemiz zor" dedi.

İRAN'A GÜVENİLMEZ
Washington yönetimi, İran'ın kendi petrol ve doğalgaz zenginlikleri dolayısıyla Azerbaycan ve Kazakistan petrollerine ve Türkmenistan doğalgazına her zaman rakip bir pazar olacağını ve bu ülkelerin pazar çıkışlarını engelleyici girişimlerde bulunabileceği varsayıyor. Bu nedenle de bazı şirketler İran yolunda ısrar etse de Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı ve Hazar geçişli doğalgaz hattını destekliyor. Albright "İran, politikasında değişiklik yapmaya karar verirse kısa zamanda tüm ambargoları kaldırırız" demişti. Ancak İran'daki muhafazakarlar ve ılımlılar arasındaki kavganın daha uzun süre devam edeceği tahmin edildiğinden İran'a yönelik enerji politikasında da yakın zamanda bir değişiklik söz konusu olmayacak.

ANKARA İÇİN TAM ZAMANI
ABD'nin İran'a uzattığı zeytin dalının Türkiye için de uzun vadeli önemi şüphesiz çok büyük. İran'ın 10 yıl, 20 yıl dahi olsa bir yumuşama sürecine girdiği bir dönemde Türkiye-Amerika ilişkilerini sağlam temele oturtmak her zamankinden daha önemli. Türkiye'nin bir an önce Hazar bölgesi enerji koridorunu hayata geçirmek için çalışmaları hızlandırması gerekiyor. Özellikle Amerikan petrol şirketlerinin İran'da bir açılımı bekleme eğilimine tamamen girmeden Türkiye için son derece stratejik önemi olan Bakü-Ceyhan petrol boru hattının hayata geçirilmesi Türkiye'nin 21'inci yüzyıldaki rolü için büyük önem taşıyor.

İRAN BATI'YI ARATMIYOR
İran'da, geçen ay yapılan seçimlerde ılımlı reformcuların çoğunluğu elde etmesiyle toplumdaki modernleşme ve değişim rüzgarı daha da hızlandı.

Değişim en çok bayanlarda kendini gösteriyor. Çarşaflarından sıyrılan kadınlar yavaş yavaş Tahran sokaklarını dolduruyor. Başkent Tahran'ın 100 kilometre kuzeyindeki Dizin Kayak Merkezi de hafta sonları Batılı tarzı spor giyimli erkekli kadınlı İranlı kayakçıların akınına uğruyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır