kapat

04.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
NECATİ DOĞRU(ndogru@sabah.com.tr )


Öhööö....Öhöööö....Öhööö...

Bir öksürük, bir de fakirlik gizli tutulamaz. Tutulamıyor. Enflasyonu indirme, kara delikleri kapatma ve kemerleri sıkma programı öksürükten boğuluyor.

Öhöööö....Öhööööö.....

Akciğerlerde bronşit....

Öhööö...Öhööö...Öhööö...

Boğazlarda iltihaplanma....

Öhöö....Öhööö...Öhööö...

Programı öksürük tuttu.

Memura yüzde 15 zam...

Müteahhite yüzde 65 zam...

Bayındırlık Bakanlığı bu yılın birim fiyatlarını açıkladı. Birim fiyatlarına yüzde 65 zam yapıldı. Birim fiyatları, uzmanlardan oluşan bir komisyon tarafından bir önceki yılın fiyatlarıyla bir sonraki yılın (yani yaşanmakta olan yılın) fiyatlarını paçal yaparak ve demir, çelik, çimento, akaryakıt, boru, işçi ücretleri gibi temel kalemleri esas alarak bulunan bir katsayı. Bayındırlık Bakanlığı, belediyeler, KİT'ler, kamu kurum ve kuruşları, yani devlete iş yapan müteahhitlik şirketleri, yaptıkları işin bedelini birim fiyatına göre artırıyorlar.

Enflasyondan kurtuluyorlar...

Öhööö...Öhhöö...Öhööö...

Memura yüzde 25...

Kiraya yüzde 25...

İşçiye yüzde 25. ...

Müteahhide yüzde 65....

Yani memurlar bu yıla 100 alarak başladılarsa ilk 6 ayda 115 alacaklar ve ikinci 6 ayda da 10 daha alıp, yıl sonunu 125'le tamamlayacaklar. Fakat müteahhitler bir önceki yıl 100'e aldıkları işi bu yıl 165'e devam ettirecekler.

***

Haksızlık etmeyelim, her zaman doğruyu yazıp, her zaman doğruyu konuşalım. Bayındırlık birim fiyatı üzerinden anlaşma yaparak devletten iş alanlar, bir önceki yılın enflasyonundan etkileniyorlar. Çünkü yaptıkları işe kullandıkları malzemeyi, bir önceki yılın fiyatlarıyla temin etmiş oluyorlar. Memurlar ise bu yılın enflasyonu esas tutularak zam almış bulunuyorlar...

Öhööö..Öhööö...Öhöööö....

Ocak ayı enflasyonu...

Yüzde 5.8 olmuştu...

İşte şubat ayı da açıklandı.

Memurlara ilk 6 ay için verilen yüzde 15 zammın yaklaşık yüzde 10'u 2 ayda eridi gitti... Önümüzde mart, nisan, mayıs, haziran var. Bu 4 ayda enflasyonun her ay yüzde 1 artması gerekir ki, memurlar için düşünülen program tutmuş olsun.

Öhööö...Öhööö...Öhööö...

Öksürük gizli tutulamıyor.

DÜZELTME: 2 Mart tarihinde bu köşede yayınlanan yazımın bir yerinde; "Cumhurbaşkanı Demirel, yanında Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'yla birlikte Makedonya'yı ziyaret etmişti..." diye yazmıştım. Genel Kurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Atilla Işık, "Kurmay Başkanımız Cumhurbaşkanımız ile Makedonya'ya değil Kosova'ya gittiler..." diye açıklama yaptı. Düzeltir, okuyuculardan özür dilerim.

WANTED! (Aranıyor)

Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Nejdet Sezer, üyeler Haşim Kılıç, Mahir Can Ilıcak, Sacit Adalı, Yalçın Acargül, Fulya Kantarcıoğlu, Ali Hüner, Mustafa Bumin, Rüştü Sönmez, Ertuğrul Ersoy, Tülay Tuğcu ve yedek üyeler Samiya Akbulut, Nurettin Turan, Mustafa Yakupoğlu, Aysel Pekiner'i tanıyanların, bilenlerin, görenlerin kendilerine arandıklarını haber vermeleri rica olunur. Anayasa Mahkemesi, Kıyak Milletvekili Emeklik Yasası diye isimlendirilen kanunu iptal ettiği halde gerekçeli kararı yazmadılar. Gerekçeli karar yazılmadığı için milletvekili emeklileri bu yasa dışı kanuna sığınarak maaşlarını almaya devem ediyorlar. 9 ay geçtiği halde niçin yazmadılar? 23 gündür soruyorum, bir ses de vermediler. Yukarıda isimleri yazılı üyeleri tanıyanların, görenlerin, bilenlerin, bütün Türk halkının onlardan bir ses beklediğini hatırlatmaları rica olunur.

Adalet adına...

Eşitlik adına...

Hukuk adına...

Hukuk devleti ilkesi adına...

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır