kapat

04.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Saint Joseph ağlıyor
Korkut Evirgen kendini vurdu, Serkan Benli Boğaz Köprüsü'nden atladı

TÜRKİYE'nin en köklü ve saygın okullarından Saint Joseph, en çalışkan ve yetenekli iki öğrencisinin art arda gelen intiharlarıyla sarsıldı. Yeni Binyıl gazetesinin kamuoyuna yansıttığı olay, tüm eğitimci ve velileri de derin derin düşündürdü; mantık ve vicdan muhasebesi yapmaya yöneltti. Lise son sınıf öğrencisi Korkut Evirgen derslerinde başarılı bir gençti. Bu enerjik, pırıl pırıl ve yaşama coşkusuyla yüklü gibi görünen genç, üç hafta önce subay babasının beylik tabancasıyla canına kıydı. Acaba bunu neden yaptı; yoğun şekilde tartışılıyor.

SERKAN'IN TRAJEDİSİ
İkinci şok geçen Cuma yaşandı. Bu kez orta son öğrencisi Serkan Benli, Boğaz Köprüsü'nden ölüme atladı. Serkan da çalışkanlığın doruğunda bir gençti. Aynı zamanda okulun voleybol takımında bir yıldızdı. Nedense ailesi, yıl başında Serkan'ı voleybol takımından almıştı. Serkan buna çok üzülmüştü; yine de bu üzüntünün onu ölüme sürükleyeceği kimsenin aklından geçmemişti. Serkan neden ölüme atladı; tartışılıyor.

ELEŞTİRİ-ÖZELEŞTİRİ
Saint Joseph sadece köklü ve saygın değil, aynı zamanda Türkiye'nin en iddialı ve ders programları en yüklü okullarından biri. Öğrenciler yılda 8 kez karne alıyor; yoğun bir "performans rekabeti ortamı"nın baskısını hissediyor. İki üstün yetenekli öğrencinin intiharlarında acaba bu baskının yarattığı bunalım rol oynadı mı? Serkan'ın babası dahil bazı veliler bunun böyle olduğunu savunuyor. Müdür Başyardımcısı Haluk Denizli ise, "Çevrelerinde çok sevilen öğrencilerdi. Okulumuzda örnek bir öğrenci-öğretmen ilişkisi vardır. Yönetimi eleştirmek büyük haksızlık" diyor. Karşılıklı eleştirilerle birlikte "özeleştiriler" de kendiliğinden gündeme geliyor; veli ve yöneticiler kendilerini de sorguluyor.

NE DEDİLER

Haluk Denizli:Okul Md. Baş Yrd.
Bu iki gencin intiharı için hiç bir neden yoktu. İkisi de çevrelerinde sevilen, çalışkan ve başarılı öğrencilerdi. Yönetim de onları taktir ediyordu. Saint Joseph'de örnek bir öğretmen-öğrenci diyaloğu vardır. Gençlerin intiharından okul yönetimini sorumlu tutmak kadar büyük bir haksızlık olamaz. Biz de niçin böyle davrandıklarına anlam verebilmiş değiliz.

Tunç Tunçel Voleybol Antrenörü
Serkan, intihar edecek bir genç değildi. Neşeli, hayat dolu bir öğrenciydi. Hayata küsmesinde ailesinin sorumluluğu bulunduğunu düşünüyorum. Serkan çok sevdiği voleybol takımımızdan, annesinin isteğiyle ayrılmak zorunda kalmıştı. Bir öğretmenine 'Büyükleri hiç sevmiyorum' dediğini duymuştum. Takımdan ayrılmak onu çok üzmüştü.

Psikiyatr Dr.: Armağan Samancı
Ağır tedrisatı olan okullarda öğrencilerin aileleri ve okul idareleri aşırı beklentiler içerisinde bulunabiliyor. Çocuk ise, bu beklentilere tam anlamıyla cevap veremediği zaman karamsarlığa kapılıyor. Bu da intihara kadar uzanan ruhsal olumsuzluklara yolaçabiliyor. Öğrencinin özgüvenini sarsmamaya veliler ve okul idareleri büyük önem vermeli.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır