kapat

04.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Askıyı göstermeye korktular
Milletvekilleri, İstanbul Küçükköy Karakolu'nda buldukları ve SABAH'ın daha ilk günden filistin askısı olduğunu ortaya çıkardığı işkence aletini kamuoyununa göstermeye korkuyor

TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun İstanbul Küçükköy Karakolu'nda bulduğu ve filistin askısı olarak bilinen işkence yönteminde kullanılan aleti kamuoyuna göstermeye korkuyorlar. Olayın ortaya çıkmasından sonra çekinen 25 milletvekilli, İçişleri Bakanı Saadettin Tantan'ın da askının gösterilmemesi yolunda talep bildirmesi üzerine ortak karar aldı. Milletvekilleri basından ve kamuoyundan gizli yaptıkları karakol baskınında işkence yapıldığının ortaya çıkması üzerine işkence aletini saklamaya karar verdiler. Milletvekilleri, "Gerekli soruşturma tamamlansın, ona göre karar verelim" fikrinde birleştiler. İçişleri Bakanı Sadettin Tantan da komisyondan aynı yönde talepte bulunurken, İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, iki başkomiser ile, üç polis memurunu açığa aldığını milletvekillerine bildirip soruşturma için güvence verdi.

Geçen Salı gecesi 01.30'da Küçükköy Polis Karakolu'na giden üç milletvekili karakolun sorgu odasının hemen yanındaki arşiv bölümünde kalas ve iplerden oluşan askıyı buldu. Tutanak ile el konulan askı uçakla Ankara'ya getirildi ve havaalanında Komisyon Başkanı Sema Pişkinsüt'ün makam aracına konuldu.

MAKAM OTOSUNDA TAŞIDI
Pişkinsüt askı ile birlikte Meclis'e geldiğinde, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'un makam odasının dışında da gazeteciler, Akbulut ile İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Yakup Ali Aydın görüşmesini bekliyorlardı. Kendi makam odası Akbulut'un odasının bir üst katında bulunan Pişkinsüt, otosundan inip görevliler aracılığı ile kağıt ve naylona sarılı askıyı odasına taşıttırınca, bu durum gazetecilerin dikkatini çekti. Gazeteciler konuyu araştırdı ve İstanbul'a giden milletvekilleri arasında bulunan DYP'li Kadir Bozkurt, Küçükköy Karakolu'ndaki incelemeleri sırasında askı bulduklarını açıkladı.

GİZLİ TUTACAKLARDI
Komisyon üyeleri askıyı bulduktan sonra Küçükköy Karakolu'na önce Gaziosmanpaşa İlçe Emniyet Müdürü ardından da İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı geldi. Sabaha karşı da durum İl Emniyet Müdürü Hasan Özdemir'e aktarıldı. Özdemir, milletvekillerine, "İlçe Emniyet Müdürlüğü Araştırma Grup Amiri ile karakol amiri iki başkomiser ve üç polis memurunu açağa alarak, soruşturma başlattığını" söyledi.

Karakolda inceleme yapan milletvekilleri arasında bulunan ANAP'lı Emre Kocaoğlu da durumu sabah erken saatlerde İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'a aktardı. Tantan da Kocaoğlu aracılığı ile komisyona "İstanbul'a iki müfettiş gönderdim. Soruşturma tamamlanana kadar konu gizli tutulsun" talebini iletti. Ancak askının Meclis'e getirilirken görülmesi ve DYP'li Bozkurt'un konuyu doğrulaması üzerine konu basına yansıdı. Perşembe günkü gazetelerde bu haber yer alınca, komisyon da aynı gün yaptığı toplantıda olayı gizleme eğiliminden vazgeçti ancak İçişleri'nin soruşturması sonuçlanana kadar askıyı basına göstermeme kararı aldı.

ANKARA


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır