kapat

04.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Özelleştirmeye destek
Kamu bankalarından özelleştirmeye tam destek geldi. Genel müdürler global rekabet için bankaların özelleştirilmesinin şart olduğunu belirttiler

POAŞ, GSM ihalesi, Tüpraş'ın halka arzı ile hız kazanan özelleştirme rüzgârları kamu bankalarını da etkisi altına aldı. Kamusal sermayeli bankaların yöneticileri, global rekabet karşısında özelleştirmenin ve profesyonel yönetimin kaçınılmaz ön şart olduğunun altını çizdiler. Kamu bankaları genel müdürleri, özelleştirme konusundaki görüşlerini şöyle açıklardılar:

* Halkbank Genel Müdürü Yenal Ansen: Kamu bankalarının, devletin sırtında yük olduğu eleştirileri bizi gerçekten çok yordu. Artık bu devrin kapanması gerekiyor. Halkbank, büyük öngörüyle, kuruluşunda bir anonim şirket olarak planlanmış. KİT statüsüne alınıncaya kadar banka aslında bir özel banka özelliğini taşımış. Bu yöndeki yasa taslağı hazırlığımızı Hazine'ye ilettik. Faizlerin düştüğü bir ortamda Halkbank, misyonuna uygun kredi bankacılığına devam edecek. Bu nedenle özelleştirmede kamusal fonksiyon gözardı edilmemeli. Biz, görev zararı yaratılmayan ortamda özel sektör bankaları ile rekabete açığız.

* Vakıfbank Genel Müdürü Altan Koçer: Bankamızın hissedarlarımız gerçek kişilere ait vakıflar ve bankanın emekli sandığı. Vakıfların yönetiminden sorumlu bir genel müdürlük kurulmuş. Vakıflar Genel Müdürlüğü, bankanın yönetim kurulunun atanmasında yetkili. İki adımın aynı anda atılması gerekiyor. Birincisi bankanın yönetim kurulunun genel kurul tarafından atanması, ikincisi ise hisse satışına ilişkin yasal düzenleme. Vakıfbank hükümetlerin ekonomik politikalarını da gözönünde bulunduran, ekonominin önünün açılmasında kamusal rol üstlenebilen ancak herşeyi ile özel sektör mantığı ile çalışan bir banka. Özelleştirmeye ve rekabete açık bir yapımızı var ve bu yöndeki girişimleri destekliyoruz.

* Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu: Özelleştirme denilince, "Neden olmasın?" cevabını veriyorum. Dünyada değişik örnekler var. Bunlardan biri Fransız Cofas örneği. Fransız Eximbank'ı tamamen özel banka gibi çalışıyor. Devletin, ihracatı desteklemek ya da uzun vadeli dış yatırımları özendirmek türündeki adımlarında devreye Cofas giriyor. Hazineden bedelini alarak, hatta verdiği hizmetin komisyonunu da yazarak kredilendirme yapıyor. Uzun vadede Eximbank da özelleştirilebilir.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır