kapat

04.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tarihi özelleştirme
POAŞ, Cumhuriyet tarihinin en büyük özelleştirmesi olarak tarihe geçti. Bir kalemde 1 milyar 260 milyon dolarlık özelleştirme hamlesi, 2000 yılı hedefleri için de umut oldu.

Petrol Ofisi'nin değeri iptal edilen birinci ihalesinden tam 1.5 sonra yapılan ikinci ihalede 100 milyon dolar arttı. POAŞ'ın yüzde 51 hissesi açık artırmada 1 milyar 260 milyon dolara yükseldi.

ANKARA - POAŞ, Cumhuriyet tarihinin en büyük özelleştirmesi olarak tarihe geçti. Bir kalemde 1 milyar 260 milyon dolarlık özelleştirme hamlesi, 2000 yılı hedefleri için de umut oldu. POAŞ (Petrol Ofisi)'nin yüzde 51 çoğunluk hissesine en yüksek teklifi, nefesleri kesen açık arttırma turları sonunda İş Bankası-Doğan Holding Ortak Girişim Grubu verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, "Psikolojik sınır aşıldı. Hayırlı olsun" derken, yorgunluğu gözlerinden okunan İhale Komisyonu Başkanı Haluk Büyükbaş, "Elimizden geleni yaptık" diyebildi. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Onur Özbilen, iyi fiyat verdiklerini söyledi. POAŞ Genel Müdürü Mehmet Gültekin ise "Fiyat beklenenden iyi" dedi.

Sonucu merakla beklenen Petrol Ofisi ihalesinin açık pazarlık görüşmeleri, planlandığı gibi saat 10.30'da başladı. ÖİB Başkan Yardımcısı ve POAŞ İhale Komisyonu Başkanı Haluk Büyükbaş'ın oturumu yönetti.

TABAN FİYAT
İhalede elemesiz ilk turda taban fiyat 750 milyon dolar olarak ilan edildi. Bu aşamada Koç-Doğuş dışındaki tüm gruplar ayrı ayrı dışarı çıkarak bir ön değerlendirme yaptılar. Bu arada Komisyon Başkanı Büyükbaş, teklif sahiplerini yakın çekime alan kameramanları uyardı.

Elemeli ilk turda Vakıfbank-Alarko Grubu yarış dışı kaldı ve 1 milyar 25 milyon dolar üzerinden açık arttırma turlarına geçildi. Açık arttırma aralığı 10 milyon dolar olarak duyuruldu.

HEYECANLI ANLAR
Açık arttırmada 3. tura süre isteyerek başlayan Doğan Holding-İş Bankası 1 milyar 120 milyon dolar, Koç-Doğuş Grubu 1 milyar 130 milyon dolar olarak tekliflerini revize ettiler. Medya Holding-Nurol-Cıngıllı-Anadolu Taşımacılık Ortak Girişim Grubu 1 milyar 110 milyon dolarlık teklifini değiştirmedi ve 3. turda yarışa veda etti.

4. turdan itibaren yarış, Doğan Holding-İş Bankası ve Koç-Doğuş Grubu arasında geçti. POAŞ'ın sahibi 10. turda belli oldu. İş Bankası-Doğan Holding 1 milyar 260 milyon dolar fiyat verince Koç-Doğuş Grubu teklifini yenilemedi. Bu aşamada, Komisyon Başkanı Büyükbaş, ihalenin teknik bölümünün tamamlandığını duyurdu. Pazarlık tam 1 saat 35 dakikada sonuçlanmış oldu.

İhalenin ardından süreç şöyle işleyecek:
İhale sonuçları Rekabet Kurulu'na sunularak, devir onayı alınacak. Özelleştirme Yüksek Kurulu'ndan nihai onay istenecek. ÖYK onayının ardından kazanan gruba finansman paketini hazırlaması için 90 gün süre verilecek. İhale bedelinin yüzde 40'ı peşin ödenecek. Kalan borç yüzde 20 eşit taksitler halinde 3 yıl içinde ödenecek. Taksit için yıllık yüzde 15 dolar bazında basit faiz uygulanacak. Taksitler için kesin teminat mektubu alınacak. Ödeme işlemi tamamlanınca, alıcı grupla ÖİB arasında devir sözleşmesi yapılarak, özelleştirme süreci sonuçlanmış olacak.

İhaleden izlenimler...
* 16 yıllık özelleştirme serüveninin en önemli kilometre taşlarından biri daha geride kaldı. Pazarlık turlarına önce Koç-Doğuş Grubu geldi. Bu grubu sırasıyla Vakıfbank-Alarko, İş Bankası-Doğan Holding ve Medya Holding-Nurol-Cıngıllı ve Anadolu Taşımacılık Ortak Girişim Grubu izledi.

* İhale saatini bekleyen teklif sahibi firma yöneticileri, Galatasaray'ın zaferini konuşuyordu.

* İhale öncesi gözler Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova'yı aradı. Daha önce, ihalenin açılışı konuşmasını yapılacağı söylenen Yalova salonda yoktu. Kulislere yayılan bilgilere göre, Yalova ihaleye siyasi bir görüntü vermek istememişti.

* Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, fiyat arttırım turlarını POAŞ Genel Müdürü Mehmet Gültekin'le birlikte izledi. İhale sonrası görüştüğümüz Bayar, "Gözlerim doldu. Psikolojik sınır geçilince rahatladım. Haftasonu kendimi İstanbul'a atıp dinleneceğim" dedi.

* İhale Komisyonu Başkanı Haluk Büyükbaş'ın, "Arttırım aralığını 10 milyon dolar olarak açıkladınız. Az değil miydi?" sorumuza verdiği yanıt oldukça anlamlıydı: "Bir kalemde 5.8 trilyon fiyat arttırmak kolay mı?" Büyükbaş, 28 kameramandan bazılarının zaman zaman kendilerine ayrılan sınırı aşmaları üzerine, "İhalenin etiğine ve ruhuna saygı gösterelim. Eğer böyle devam ederseniz, sizleri çıkarmak zorunda kalacağım" diye müdahale etti.

* Teklif sahibi firmalara, fiyat zarflarını ÖİB personeli Filiz Ergeçgil verdi. Filiz hanım, kameraların da ilgili odağı oldu.

* Özelleştirmeye karşı tutumları ile bilinen KİGEM temsilcileri de ihaleyi yakından takip ettikler ve birara, "POAŞ'ın kasasında şu anda 300 milyon dolar var" iddiasını ortaya attılar.

* 95 dakikada tamamlanan ihale alkışlarla kapanırken, gözler Rekabet Kurulu ve ÖYK'ya çevrildi.

Medya Holding Etibank'ın özelleştirme borcunu ödedi

Medya Holding, Etibank'ın özelleştirme borcunun son taksidini 2 Mart'ta ödeyerek, Özelleştirme İdaresi'ne olan borcunu kapattı.

Etibank Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Etibank'ın 2 Mart 1998 tarihinde 169.495 milyon dolar bedelle satın alındığı hatırlatıldı ve 51 milyon dolar olan son taksidin ödendiği belirtildi.

169.495 milyon dolarla satılan Etibank, ihalesi dün yapılan POAŞ'tan sonra ikinci en büyük özelleştirme özelliğini taşıyor. (Reuters)

Kimler katıldı?

Vakıfbank: Genel Müdür Yardımcısı

Füsun Yazoğlu

Alarko: Genel Koordinatör

Ayhan Yavrucu

Koç Holding: Yönetim Kurulu üyesi

Alpay Bağrıaçık

Doğuş Holding: Yönetim Kurulu üyesi

Süleyman Süzen

İş Bankası: Genel Müdür Yardımcısı

Onur Özbilen

Doğan Holding: Genel Koordinatör

İmre Barmanbek

Nurol Holding: Yönetim Kurulu Başkanı

Oğuz Çarmıklı

Cıngıllı Holding: Mali İşler Koordinatörü Servet Bozdağ

Anadolu Taşımacılık: Yönetim Kurulu Bşk. Bülent Ergün

Medya Holding: Finans Koordinatörü

Sait Kayahan


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır