kapat

22.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
RTÜK'ü dava edin
RTÜK, kurucularını bile rahatsız etmeye başladı. RTÜK'ün kuruluş kanununu hazırlayanlardan Coşkun Kırca, "RTÜK taraflı ve Anayasa'ya aykırıdır. Çözüm Anayasa Mahkemesi'ne gitmektir" dedi

Ben yaptım, oldu kararlarıyla medyayı isyan ettiren RTÜK aleyhine bir ses de RTÜK'ü kuranlardan çıktı. 1994 yılı nisan ayında çıkan Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) kanununu hazırlayan TBMM Anayasa Komisyonu Sözcüsü Coşkun Kırca, köşe yazısında RTÜK'ten kurtulmanın yolunu gösterdi! RTÜK'ün taraflı ve anayasaya aykırı bir kurum olduğu belirten Kırca, "RTÜK aleyhine dava açın" çağrısında bulundu.

TARAFLI VE BAĞIMLI
Milletvekilliği zamanında RTÜK üyelerinin seçilme şekline muhalefet şerhi verdiğini ifade eden Kırca, RTÜK'ün bağımsız olamayacağını yazdı. Coşkun Kırca buna neden olarak da, üyelerin meclis tarafından seçilmesini, milletvekillerinin de mensup oldukları partinin çıkarlarını düşünerek seçim yapmasını gösterdi.

İktidarın da RTÜK'ün salt çoğunluğuna sahip olduğunu yazan Kırca, üyelerin çoğunun taraflı olduğunu belirtti. Coşkun Kırca, "Kamuoyu böyle bir kurulun bağımsızlığına inanamaz. RTÜK üyeleri, parti üyesi olamıyorsa da, bu yasağa rağmen aralarında tarafsızlık ilkesine uygun davranan, istisnadan ibarettir" dedi.

Coşkun Kırca'nın eleştirileri bununla da sınırlı değil. Kırca, Anayasa'da yer almamasına rağmen RTÜK kanununun meclise RTÜK üyelerini seçme hakkı tanıdığını söylüyor. Kırca, RTÜK'ten kurtulmanın yolunu da gösteriyor. RTÜK'ün özerk ama idari bir kuruluş olduğunu belirten Kırca "RTÜK kararları aleyhine dava açılabilir ve Anayasaya aykırıdır itirazında bulunulabilir" diyor.

Kırca'ya göre, mahkeme itirazı ciddi görürse Danıştay'a gider, Danıştay hak verirse -ki vermesi muhtemeldir- Anayasa Mahkemesi'ne gider. Anayasa Mahkemesi de RTÜK seçimine dair kanunları iptal edebilir. Kırca'ya göre bu sayede taraflı RTÜK ortadan kalkacak ve yerine tarafsız kişilerden kurulu heyet alacak. Medya nedense sadece bağırıp çağrıyor diyen Kırca, "niçin dava etmiyorsunuz?!" sorusuyla bu konudaki kararlığını dile getirdi.

HABER MERKEZİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır