kapat

22.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İsviçre ile barıştık
İsviçre Büyükelçiliğimizi basan PKK'lı göstericilere sıkılan kurşunun ardından kopan Ankara ile Bern ilişkilerinde 7 yıl aradan sonra beyaz bir sayfa açıldı

Türkiye ile İsviçre arasında ilişkiler silbaştan yenileniyor. Türkiye, Bern Büyükelçiliği rezidansı önünde bir kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylı gösterinin üzerinden 7 yıl geçtikten sonra ilk kez İsviçre'den gelen bir resmi konuğa ev sahipliği yapıyor. İsviçre Dışişleri Bakanı Joseph Deiss, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in davetlisi olarak Ankara'da temaslarda bulundu.

Önceki gece Ankara'ya gelen Deiss, dün Anıtkabir'i ziyaret ettikten sonra Cumhurbaşkanı, Başbakan, Dışişleri Bakanı ve Adalet Bakanı ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Deiss'e, "Türkiye'nin insan hakları alanındaki iyileştirmeleri Avrupa istediği için değil Türk insanı için yapıyoruz" dedi. Başbakan Bülent Ecevit de hükümetin reformlarını anlattı. Dışişleri Bakanı Cem ise Türkiye'nin AB siyasi kriterlerini yerine getirmedeki kararlılığını vurguladı. Cem ve Deiss başkanlığındaki görüşmelerde ekonomik ilişkilerin de ele alındığı belirtildi.

Görüşmelerde Helsinki zirvesi sonrasında Türkiye'nin AB adaylığının enine boyuna ele alındığı belirtildi. Türkiye'nin bu sürece nasıl hazırlandığı konusunda İsviçre heyetine bilgi verdiği kaydedildi. "İnsan hakları ve demokratikleşme" konusunda konuk Bakanın Türkiye'nin eksiklerini dile getirdiği ancak hükümetin çabalarını "takdirle" karşıladığını da belirttiği kaydedildi.

ÖNCE AKIN BİRDAL
Ancak önceki hafta Ankara'ya gelen İsveç Dışişleri Bakanı Anna Lindh gibi, Deiss de resmi temaslarından önce ilk olarak İnsan Hakları Derneği eski Başkanı Akın Birdal ile görüştü. İsviçre'nin Ankara Büyükelçiliği'nde kahvaltıya Birdal'ın yanısıra Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Yavuz Önen de katıldı. Deiss, Birdal'a HADEP'li başkanların İsveçli Bakan Lindh ile görüştükleri için mi gözaltına alındıklarını sordu.

Sibel YEŞİLMEN

İpleri koparan kriz
Bern Büyükelçimiz Toperi PKK'lı göstericiye ateş ettiğini söyleyince istenmeyen adam ilan edilmişti

PKK yandaşlarının, 24 Haziran 1993 tarihinde Türkiye'nin Bern Büyükelçiliği rezidansı önünde gerçekleştirdiği gösteri sırasında göstericilere ateş edilmiş, bir gösterici yaralanırken biri de ölmüştü.

İsviçre, ateş eden kişinin derhal iadesini talep etmiş, Türkiye'nin Bern Büyükelçisi Kaya Toperi "Ben ateş ettim" deyince İsviçre hükümeti tarafından "istenmeyen adam" ilan edilmişti. Misilleme olarak Türkiye de benzer bir uygulamayı İsviçre'nin Ankara'daki büyükelçisi için isteyince iki ülke diplomatik ilişkileri uzun süre mazlahatgüzarlar seviyesinde sürdürülmüş, kısa bir süre önce diplomatik temsil düzeyi yeniden yükseltilmişti.

Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde Cumhurbaşkanı danışmanlığı yapan Toperi ise Bern'den döndükten sonra Seul Büyükelçiliği'ne atanmış, buradaki görevini tamamlamasının ardından emekliye ayrılmıştı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır