kapat

21.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İnternette genelev açıyor
İnternet üzerinden kadın pazarladığı ve dolandırıcılık yaptığı iddiasıyla aranan "Yargıç" takma adlı Mehmet Ali Yıldız (17) SABAH'a konuştu: "O site benim değil." Bu arada "iyi korsan" Mehmet Gök ise saldırıya uğrayanlara yardım elini açmış durumda...

Geçenlerde "http://www.telekiz.8k.com" adlı bir site açan İnternet korsanları, hayat kadınları ayarlamayı vaatettikleri müşterilerden Kağıthane'deki bir hesaba para yatırmalarını, ellerindeki dekontlarla birlikte verdikleri adreslere gitmelerini söylüyordu. Ancak, banka dekontlarıyla bu adreslere giden kişiler ya bağımsız çalışan telekızlarla ya da kendi halinde insanlarla karşılaşınca dolandırıldıklarını anlıyorlardı.

İstanbul Dolandırıcılık ve Ahlak Masası ekipleri ise, bu siteyi açan Mehmet Ali Yıldız'ın peşine düştü. Emekli öğretmen Hakim Yıldız'ın oğlu olan 17 yaşındaki Mehmet Ali Yıldız ise izini kaybettirdi. Ancak, saklandığı yerden SABAH'ı arayan Yıldız, dolandırıcılık olayı ile hiçbir ilgisinin bulunmadığını iddia etti.

GERÇEK SİTEYİ AÇACAKMIŞ
Amerika'da hacker'lıkla suçlanan Kemal Akman'ın da 14. olduğu bir İnternet yarışmasında, 1 milyon 168 oy alarak birinci olduğunu anlatan Yıldız, "Hotmail'den bile teklif aldım. Bu başarım birilerinin gözüne battı. Şimdi bu olayla ilgimin bulunmadığını ortaya koyabilmek için gizlenmek zorundayım. Bir süre ortaya çıkmayacağım. Çünkü gerçek isim ve telefonlarla oluşturma hazırlığında olduğum bir telekız sitem var. Bunda 500 gerçek isim ve adres olacak. Bunu 1 Mart tarihinde indireceğim. Bu arada beni haksız yere suçlayanlarla da uğraşacağım. Yaşım küçük. Mahkemelerle bunu yapamam ama internette yapabilirim" dedi.

Daha önce de bu tür sahte telekız siteleri yaratıldığını belirten Yıldız, bunları vakit geçirmeden yok ettiğini ancak son siteyi zamanında fark edemediğini söyledi: "Ben görmeden basın haber yapmış. Ama benimle hiçbir ilgisi yok. Ben İnternetteki boş siteleri alıp hazırlıyorum ve 'satılıktır' ibaresi koyup satışa çıkarıyorum. Ama bu site benim sattığım bir site değil. Yalnızca tasarımcısı benim," diyen Yıldız, "Site, boşken aldığım için benim üzerime görünüyor ama şifresi kırılarak alınmış bir site bu. Zaten interneti fazla bilmeyenler tarafından acemice hazırlanmış bir site. Adreslerini bile .com'dan alacaklarına 8K'dan almışlar. Bu işi bilen biri bunu yapmaz. Bilen birinin nasıl yapacağını 1 Mart'ta göstereceğim" şeklinde konuştu.

İYİ KORSAN İŞBAŞINDA
Bu arada, yerli hacker'ların genellikle http://www.cehennem.comda buluştuğu ortaya çıktı. Türkiye'de 3 büyük grup halinde faaliyet gösteren İnternet korsanlarından; Sizinkiler'in, Superonline'ın sabote edilmesi; Hacker Team'in ise zurnanet'in ve sertaç.com'un çökertilmesi eylemlerini gerçekleştirdiği anlaşıldı.

Üçüncü grup olan Webmaster ise şimdilik adını duyurabilecek büyüklükte bir eylemin altına imza atamadı. Bu grubun, sesini duyurabilmek için önümüzdeki günlerde, Türkiye'nin en büyük servis sağlayacılarından birisini devre dışı bırakma hazırlığı içerisinde olduğu söylentisi var.

"İyi korsan" kategorisine koyabileceğimiz Aydın Gök ise, http://www.kariz.8m.com adresinde faaliyet göstermeye başladı ve başı hacker'larla belada olanlara yardım elini uzattı. Gök'e göre Türkiye'de şimdiye kadar en büyük eylemi Superonline'ı çökertmek olan hacker'lar aslında çok güçlü. Şimdilik sayıları 40 civarında olan hacker'ler hızlı bir şekilde yayılıyor.

Kamuoyunda hacker'lık olarak nitelendirilen bilgisayar korsanlığında, bilinen iki yöntem olduğunu belirtiyor Gök. Bunlardan ilki çok ilgi gören bir sitenin kendilerinin oluşturduğu bir siteye yönlendirilmesi... Diğeri ise sitenin girişine el koyulması.

ÇOĞU ERKEK
Gök, "Bunlar genellikle bilgisayarla ilgili işlerde çalışıyorlar. Özel yaşamlarında da bilgisayar hastası oluyorlar. Bir gün chat yaparken sözlü bir saldırıya uğradıklarında, karşı tarafa zarar vermenin yollarını araştırıyorlar. Bunu araştırırken, sonunda da bir hacker olup çıkıyorlar." diye konuşuyor.

BANKA SOYMAK KOLAY
Türkiye'de bankacılık sektörünün web sitelerinin yeterince güvenlik donanımına sahip olmadığını iddia eden Gök, "Bir bankadan internet üzerinden gerçekleştirilen işlemlerle soygun yapmak hiç de zor değil. Bunu hacker'lığın başlangıcında olan birisi bile çok rahat yapar. Ama bir hesaptan başka bir hesaba havale yapacağınız için hiçbir şekilde işlemi açığa alamıyorsunuz. Yani bir şekilde adresiniz biliniyor. Bu da yakalanma riskini artırıyor. Bunun için hackar'lar soygunlardan uzak duruyor," diyor.

Mustafa KAYA-Türkan HİÇYILMAZ- Tebernüş KİREÇCİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır