kapat

21.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Cottarelli ve IMF bugün Ankara'da
Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli başkanlığındaki IMF heyeti, Ankara'daki üst düzey temaslarına bugün başlıyor. Cottarelli'den önce Ankara'ya gelen IMF uzmanları, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Maliye Bakanlığı'na dağılarak, 1999 yılı ekonomik gerçekleşmeleri konusunda bilgi topladılar. Cottarelli başkanlığındaki heyetin, ağırlıklı olarak Hazine Müsteşarlığı'nda çalışacakları ve daha sonra İstanbul'da özel sektör temsilcileriyle biraraya gelebilecekleri ifade edildi.

STAND-BY SONRASI İLK TOPLANTI
Heyetin, yapısal uyum kredileri için Türkiye'de bulunan Dünya Bankası yetkilileriyle de biraraya gelecekleri öğrenildi. Cottarelli, yaptığı açıklamada, stand-by çerçevesindeki ilk ziyaret olması nedeniyle bu ziyaretin önemli olduğunu, incelemede performans kriterlerinin tutturulması konusuna öncelik verdiklerini belirtmişti. Cottarelli, Aralık 1999'a kadar olan gerçekleşmelerin yanı sıra, 2000 yılı ekonomik programını da ele alacaklarını belirtmişti.

POAŞ'ta nihai görüşmeler bitirildi
Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, Petrol Ofisi A.Ş. (POAŞ) ihalesindeki eleştiriler konusunda, piyasa dengelerinin boşlukları dolduracağını söyledi. Bayar, POAŞ'ta geçen Cuma günü nihai görüşmelerin bitirildiğini kaydederek, konsorsiyumlarla altın hisseden, bilgi odasında oluşan bilgilere kadar bir çok şeyin karşılıklı müzakere edildiğini belirtti. Bayar, Özelleştirme İdaresi yetkililerinin tam takvimi çıkarma çalışması yaptıklarını anlatarak, Mart ayının ilk bir kaç günü içinde ihalenin gerçekleştirileceğini belirtti. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki POAŞ'ın bazı işletmelerinin kapatılabileceği ve altın hisse uygulamasının 5 yıl süreyle uygulanacağı yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine de Bayar, "Piyasa dengeleri onları, o boşlukları doldurur. Siz hiç merak etmeyin. Yeter ki ülkede istikrar... ve Güneydoğu bölgemizde yavaş yavaş başlayan güven ortamı ve istihdam ortamı oluşsun. O boşluğu piyasa doldurur" diye konuştu. 'Yeni bir Petrol Ofisi olabilir mi?' şeklindeki bir soruya karşılık da Uğur Bayar, "Bunların tedbirleri alınıyor. Hiç merak etmeyin. Endişe edecek bir şey yok" diye yanıtladı.

KOBİ'lere 'ihracatı teşvik' desteği
Devlet "ihracatı teşvik" gerekçesiyle oluşturulan şirketlere kapılarını sonuna kadar açtı. "SDŞ (Sektörel Dış Ticaret Şirketleri)" adıyla ihracat amaçlı biraraya gelen KOBİ'lere büyük destek veren devlet, "ihracatı teşvik" gerekçesiyle bu şirketlerin eğitim, reklam ve kira giderlerine kadar hemen her masrafını karşılama kararı aldı. Tebliğe göre SDŞ'lere tanınan imkânlar şöyle:

SDŞ'lerin ilk defa istihdam edecekleri, konusunda tecrübeli ve yüksek öğrenimli yöneticinin brüt maaşlarının yüzde 75'i, elemanların toplam azami 9 bin dolar karşılığı TL'yi aşmamak üzere yıllık brüt maaşlarının yüzde 75'i Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan azami bir yıl süreyle ödenecek.

Eğitim programı başına azami 7 bin 500 doları aşmamak ve süresi 3 ayı geçmemek üzere SDŞ ve KOBİ'lerin yurtdışı eğitim harcamalarının SDŞ'ler için yüzde 75'i ve KOBİ'ler için yüzde 50'si Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan karşılanacak

Eğitim programı başına KOBİ'ler için azami 5 bin doları ve SDŞ'ler için 15 bin doları aşmamak ve süresi 3 ayı geçmemek üzere yurtiçi eğitim harcamalarının SDŞ'ler için yüzde 75'i ve KOBİ'ler için yüzde 50'si Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan ödenecek.

Ali Ekber ERTÜRK

Eximbank'tan ihracata destek
Devlet Bakanı Tunca Toskay, Türk Eximbank'ın cuma günü başlattığı 350 milyon dolarlık beş yıl vadeli uluslararası tahvil ihracının kısa vadeli ihracat kredilerinin yanı sıra orta vadeli kredilerin fonlanmasına da tahsis edileceği açıklandı. Toskay, tahvil ihraç miktarının yoğun talep üzerine 250 milyondan 350 milyon dolara çıkarıldığını hatırlattı.

Toskay'ın makamından yapılan yazılı açıklamada 'Devlet Bakanı Toskay, bu yeni kaynağın mevcuk kısa vadeli ihracat kredilerinin yanı sıra, orta vadeli kredilerin de fonlanmasına tahsis edileceğini söyledi.' dendi. 1997 sonbaharından bu yana Hazine dışında Türk bankacılık sisteminden sadece Türk Eximbank'ın tahvil ihracı yapabildiğine işaret eden Toskay, bu durumun Türkiye'nin yeni ekonomi politikaları içerisinde Türk Eximbank'ın konumuna uluslararası piyasaların verdiği önemin bir sonucu olduğunu söyledi.

'Haziran'dan sonra petrol düşüşe geçer'
Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Naimi, bu yılın ikinci yarısında, petrol talebinin azalmasıyla birlikte petrol fiyatlarının düşmeye başlayacağını tahmin ettiğini söyledi. Güney Kore'yi ziyaret etmekte olan Naimi, Seul'de yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarının istikrara kavuşması için Venezüella başta olmak üzere OPEC ve OPEC dışındaki ülkelerle işbirliği içinde olduklarını ifade etti. OPEC üyeleri, petrol fiyatının, 20 ile 25 dolar düzeyinde olmasının uygun olacağını belirtiyorlar.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır