kapat

18.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Beşiktaş'ta da Hikmet Abi formülü
Rahmi Koç, Süleyman Seba ve Hikmet Çetin, siyasette olduğu gibi Beşiktaş'ta da "tek aday" formülünü benimsediler

Beşiktaş Kulübü'nde, Süleyman Seba'dan boşalan başkanlık koltuğuna kimin oturacağı, önceki akşam ağır topların bir araya geldiği yemekte tartışıldı. Yemekte, Hikmet Çetin'in başkan adaylığı üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.

16 yıl boyunca Seba'nın en büyük destekçisi olan Rahmi Koç, "çok adayla seçime gidilmesi kulübe zarar ver" dedi ve "Tek aday olursam varım" diyen Hikmet Çetin'i desteklediğini ima etti.

Kuruçeşme Divan'da toplanan "beyin takımı"nın yemeği, 18 Nisan seçimlerinde CHP barajı aşamadığı için aktif politikadan uzaklaşan TBMM eski Başkanı Hikmet Çetin'in, koyu taraftarı olduğu Beşiktaş Kulübü'nün başkanlığına hazırlandığını da gösterdi. Üstelik bunu, yıllarını verdiği siyaset arenasında izlediği yolla yapıyor. Yani karşısına çıkabilecek adaylarla yarışa girmeden, "tek aday olursam varım" diyerek.

UZLAŞMA ADAMI
Hikmet Çetin, Beşiktaş Kulübü'nün beyin takımıyla, samimi bir ortamda katıldığı yemekte, "en kuvvetli başkan adayı" konumundaydı.

Çünkü aynı gecenin erken saatlerinde Çetin, başkanlığı gözyaşlarıyla yaptığı bir konuşmada bıraktığını açıklayan Süleyman Seba'ya "tek aday olursam başkan adaylığına varım" diyerek tavrını ve talebini beyan etti.

Hikmet Çetin'in tam bir "uzlaşma" adamı olduğu biliniyor.

Koşuşturmalı yarışlarla, birbirini yıpratan rakiplerle pek işi yok. Bu Çetin'in neredeyse yaşam tarzı.

İşte siyaset sahnesinin "uzlaşmacı" adamı, sakin geçen günlerini Beşiktaş başkanlığı ile hareketlendirecek gibi görülüyor üstelik bunu yine "tek aday" özelliğinden taviz vermeden yapıyor.

HİKMET ABİ FORMÜLÜ NEDİR?
HİKMET Abi formülü, "seçimden önce uzlaşma" yoluyla "yarışı" geride bırakan "tek adaylık" anlamına geliyor. Hikmet Çetin, "daha seçilmeden başkan" olduğu bu formülde, rekabete girmiyor, yıpranmıyor. Tarih yaprakları, Hikmet Çetin'in en "çetin" siyasi manevraları da yarışa girmeden, "uzlaşma" metoduyla yaptığını ispatlıyor.

Yıl 1995. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın solun birleşmesi için çalışıyorlar. Her iki parti lideri, birleşik sol partinin genel başkanlığını üstlenmesi için Hikmet Çetin'i ikna ediyorlar. Çetin "Emanetçi başkan olmam. Yetki ve sorumlu bir başkan olmak isterim" diyerek teklifi kabul ediyor.

16 Ekim 1997. Tecrübeli siyaset adamı Hikmet Çetin bu kez Meclis Başkanı. Hem de Refah ve BBP dışındaki tüm partilerin desteğini alarak, tam 373 oyla Meclis başkanı... Gaziantep milletvekili Hikmet Çetin, Meclis başkanı olduğu dönemde, partisi CHP, sandalye sayısı açısından mecliste 5. durumdaydı. Rakipleri Mustafa Kalemli, Aydın Menderes, Kamran İnan'dı ama Hikmet Abi'nin üstünde sağlanan geniş "uzlaşma" sandalye sayısının yetersizliğini ortadan kaldırıverdi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır