kapat

18.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Vehbİ Koç modeli
Migros'u başarıdan başarıya taşıyan Bülend Özaydınlı, Koç Holding Yönetim Kurulu'nun aldığı bir kararla zarardaki Tofaş'ın başına getirildi

Koç Holding yönetimi, şok bir kararla grubun en başarılı şirketi Migros'un Genel Müdürü Bülend Özaydınlı'yı, grubun zarar eden şirketi Tofaş'ın başına getirdi.

Halen Tofaş Grubu Başkanı olan Gökçe Bayındır'ın Haziran'a kadar görevde kalacağı, Özaydınlı'nın ise 1 Mart 2000'den itibaren aynı göreve eşbaşkan sıfatıyla başlayacağı açıklandı. İkili, 4 ay süreyle şirketi birlikte yönetecek. Özaydınlı, Haziran'a kadar Tofaş bünyesindeki 17 şirketin işlerini Bayındır'dan devralacak.

Koç Grubu'nda 60 yaşında emekli edilme zorunluluğu gereğince Bayındır'ın Aralık 1999'da emekli olması gerekiyordu. Ancak bu süre Haziran ayına kadar uzatıldı. Bayındır'ın Haziran'dan sonra da Koç Holding'de danışmanlık kadrosuna geçmesine karar verildi.

Neden Özaydınlı?
Koç Grubu'ndaki yıldız yöneticilerden bir tanesi olarak gösterilen ve 10 yıldır yönettiği Migros'u dünyaya açan Bülend Özaydınlı'nın, sorunları kangren haline gelen Tofaş'ın Grup Başkanlığı'na getirilmesi dikkat çekti.

Renault'nun ortağı olan Oyak Grubu'nda 15 yıl çalışan Özaydınlı, Koç Holding'in Tüketim Grubu şirketlerinde çalışmış ve başarısını Migros'u, cirosu 1 milyar dolara ulaşan bir dev yaparak kanıtlamıştı.

Son beş yıldır her yıl reel olarak yüzde 25 oranında büyüme gösteren ve geçen yıl her hafta iki mağaza açan Migros'un parmak ısırtan başarısı Özaydınlı'ya da Koç Grubu'nda zirveye giden yollardan birini açmış oldu.

Her ne kadar otomotiv sektöründeki gelişmeleri bire bir takip etmese de, başarılı bir profesyonel yönetici olarak Bülend Özaydınlı'nın, 1999 yılını 35 trilyon lira zararla kapatan ve liderliği de Oyak Renault'ya kaptıran Tofaş'ı ayağa kaldırması bekleniyor.

Birkaç yıl öncesine kadar grubun gözbebeği şirketleri arasında yer alan Tofaş, 272 milyon dolar yatırım yaparak üretimine başladığı Palio'nun satış ve ihracatında istediği rakamlara ulaşamadı. Palio'nun 1998'de 100 bin adet üretmesi ve 80 bini de ihraç etmesi planlanmıştı. Ancak ekonominin krize girmesinden önce otomotiv sektörü etkilendi ve iç satışlar dibe vurdu. Tofaş'ın toplam ihracatı 1998'de 14 bin 886 adette, 1999'da da 14 bin 527 adette kaldı.

Migros'a yeni müdür
Dün yönetim kurulu toplantısını yapan Migros, 1 Mart 2000'den geçerli olmak üzere Oktay Irsıdar'ı yeni genel müdür olarak atadı. Irsıdar, Genel Müdür Pazarlama Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Genel Müdür olan Irsıdar'ın yerine ise Ramenka Genel Müdürü Aziz Bulgu getirildi.

Tempra kullanıyor
Özaydınlı, profesyonel yöneticilikte işin türünün fazla önemli olmadığına inanıyor. Yeni göreviyle ilgili olarak "Elma satmakla, otomobil satmak ya da üretmek arasında ciddi bir fark yok" demekle yetiniyor. Kendi deyimiyle iyi bir Fiat kullanıcısı olan Özaydınlı, Tempra marka otomobile biniyor.

Vehbi Koç Modeli nedir?
Koç Grubu'nun son operasyonunda kurucusu Vehbi Koç'un yıllar önce yaptığı operasyon hatırlandı. Anlatılanlara göre Vehbi Koç, zarardaki Demirdöküm şirketinin başına grupta en başarılı genel müdürü getirmiş. Etrafındakiler "Niye böyle birşey yapıyorsun, en başarılı genel müdürünü cezalandırmıyor musun?" diye sormuşlar. O da "Hayır, şirketin başarılı olmasını istiyorum. Başarılı olana da yeni bir başarı fırsatı veriyorum" demiş.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır