kapat

21.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Politikacı olarak Bahçeli portresi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yalnız ve karizmatik lider fotoğrafının altında partililer için bambaşka anlamlarla yüklü bir kişilik portresi çiziyor

Bekarlığı, az konuş-ması, ciddiyeti ile bilinen MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, diğer parti liderlerine kıyasla farklı bir üslup sergiliyor. Partililer, Başkanlık Divanı toplantılarında sigara içilmesine dahi izin vermeyen Bahçeli'den hem çekiniyor hem de saygı duyuyor. İşte Bahçeli'nin farklı yönleri ve farklı özellikleri:

* Zamanı kullanırken devlet ve parti ayrımına dikkat ediyor. Günlük mesaisinin yarısını devlete harcayan Bahçeli, yarısını da partide geçirerek teşkilata ayırıyor. Bahçeli, bu nedenle bazı günler partide sabahlamak zorunda kalıyor.

* Devlet işlerinde ve parti işlerinde ayrı özel kalem müdürleri kullanıyor. Başbakanlık'ta özel kalem müdürlüğü görevini Arif Fırtına, partide Ömer Karakaş yürütüyor.

* Partiyle ilgili gezilerde Volvo marka DB 009 plakalı aracı, devletle ilgili işlerde 005 plakalı Mercedes marka aracı kullanıyor.

* Uçak korkusu olan Bahçeli, fazla uzak olmayan gezileri için karayolunu tercih ediyor. Fazla masraf olmasının önüne geçmek için sadece özel kalem müdürü ve koruma müdürüyle birlikte yolculuk yapıyor.

* Genel Merkez'de de Başbakanlık'ta da özel suyu ve bardağı bulunuyor. Suyunu kendi parasıyla alıyor. Zaten temsil giderleri dışındaki harcamalarını kendi cebinden ödemeye özen gösteriyor. Titizliğiyle tanınan Bahçeli'nin kolonya tüketimi de oldukça fazla.

* Bayındırlık Bakanı Koray Aydın ile Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu'nun Bakanlar Kurulu'nda birbirlerine karşı seslerini yükseltmelerini sert bir şekilde eleştiren Bahçeli, Bakanlar Kurulu toplantılarından sonra mutlaka MHP'li bakanlarla bir araya geliyor, bazen tek tek görüşüyor.

DEMEÇ İZNİ
*Bahçeli'nin liderler zirvesine, Bakanlar Kurulu'na sunacağı raporları ve konuşmaları ise aralarında bürokrat ve öğretim üyelerinin bulunduğu "danışmanlar grubu" hazırlıyor.

* Milletvekilleri ve bakanların çoğu televizyona çıkmak, röportaj yapmak için Bahçeli'nin önceden iznini almak durumunda kalıyor. Bahçeli, milletvekillerine sık sık, siyasette acemi olduklarını hatırlatarak, "Milletvekilliği kimliğinin saygınlığını düşürücü haberlerden uzak durun" uyarısı yapıyor.

* Basına yapılacak açıklamalarda çoğunlukla MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici, MHP Genel Başkan Yardımcısı Nazif Okumuş ve Bayındırlık Bakanı Koray Aydın görevlendiriliyor. Yapılacak açıklamaların çerçevesi de genel başkanın o hafta grupta yaptığı konuşmanın sınırları olarak çiziliyor. Bahçeli'nin grup konuşmaları metinler haline getirilerek, milletvekilli ve il başkanlarının "başucu metni" haline getiriliyor.

* Gece evine gittikten sonra vaktini kitap okumaya ayıran Bahçeli, 12 Ocak kararının ardından zamanını tepki faks ve mektuplarına ayırmaya başladı. Bahçeli, isimli ve imzalı mektuplara tek tek yanıt veriyor.

Sırlarını 3 kişi ile paylaşıyor
KAPALI toplantılarda yapılan konuşmaların kamuoyuna sızmasından oldukça tedirgin olan Bahçeli, bu tür toplantılarda tartışma zemini yaratmamaya özen göstererek, "sırdaş usulü" çalışma yapıyor. Hükümetle ilgili sırlarını Sanayi Bakanı Kenan Tanrıkulu ile, atamalarla ilgili sırlarını MHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Şefkatli ile, teşkilat sırlarını ise MHP Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin'le paylaşıyor.

Grup ve divan toplantılarında çok gizli sırları vermiyor, görüşlerini açıklamıyor, kamuoyuna yansımasını istediği mesajları söylemekle yetiniyor. Buna karşılık daha çok görüş alıyor, temkinli davranıyor.

Hassas konuların basına sızması halinde "haber kaynağı" araştırmasına giren Bahçeli, "Arkadaşlar, bu haberler nasıl sızıyor?" diye sık sık soruyor.

MHP'li bakanlar Bahçeli'nin Bakanlar Kurulu'nda konuşmamasını şöyle açıklıyor:

"Genel Başkanımız çok saygılı ve temkinli. Toplantıda çoğunlukla katılıyorum ya da katılmıyorum diyerek görüşünü bildiriyor. Tartışma konusu olacak konuları ise zaten liderler zirvesine götürüyor. Genel Başkanımız konuşmadığı için biz de fazla konuşmuyoruz. Bir de kapalı toplantılarda konuşulanların kamuyouna sızdığını bildiği için temkinli davranıyor."

Yanında sigara içmek yasak
BAHÇELİ, her hafta pazartesi günleri saat 18.00'de partisinin Başkanlık Divanı'nı topluyor. Günde 1.5-2 pakete yakın sigara içen Bahçeli, Başkanlık Divanı toplantısında sigara içilmesine izin vermiyor. Zaten ikili görüşmelerde de partililer "büyüğün yanında sigara içilmez" prensibinden hareket ederek genel başkanlarının yanında sigara içmiyorlar. Tıpkı Bahçeli'nin ağabeyi Turan Bahçeli'nin yanında sigara içmemesi gibi. Divan toplantıları bu nedenle çoğunlukla bir saati geçmiyor.

Ayda bir toplanan MYK üyeleri de sigara yasağından nasiplerini alıyorlar. Bakanlar Kurulu'nda tartışma ortamı doğmaması için kendisi ve MHP'li bakanları fazla konuşturmayan Bahçeli, divan ve MYK toplantılarında da çoğunlukla bu üslubu izliyor. Ortamın gerginleşmesi durumunda Bahçeli, konuyu geri çekerek, teke tek yaptığı görüşmelerle sorunu çözmeye çalışıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır