kapat

21.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türban krizi kılpayı
Anayasa Komisyonu, Meclis İçtüzüğü'nün 56. maddesine "Milletvekilleri Meclis çalışmalarında başı açık bulunur" hükmünü ekledi

MECLİS Anayasa Komisyonu dün Ertuğrul Yalçınbayır başkanlığında toplandı ve İçtüzük değişikliğiyle ilgili çalışmalara devam etti. DSP, MHP ve ANAP'lı 11 milletvekilinin imzasıyla 56. maddeye "TBMM çalışmalarında milletvekilleri başı açık bulunurlar" hükmünün eklenmesi önergesi verilerek, maddenin yeniden görüşülmesi istendi. 21 üyenin hazır bulunduğu toplantıda, tekriri müzakere istemi 8 ret oyuna karşılık 13 oyla kabul edildi. DSP'li Namık Kemal Atahan, önergenin gerekçesini, "2 Mayıs 1999'daki yemin töreninde yaşanan kargaşanın tekrarlanmaması için böyle bir düzenlemeyi uygun gördük" olarak açıkladı. Önerge üzerinde yapılan görüşmelerin ardından, içtüzüğün 56. maddesinin 2. fıkrasına "TBMM çalışmalarında milletvekilleri başı açık bulunurlar" hükmünün eklenmesine ilişkin önerge, 10 "ret" oyuna karşılık, 11 oyla kabul edildi.

Komisyonun kritik toplantısına, ANAP, DSP ve FP tam kadro katıldı. DYP'den Salih Çelen, MHP'den ise Şaban Kardeş, Mustafa Verkaya ve Mehmet Kundakçı toplantıya gelmedi. 21 üyenin katılımıyla yapılan oylamada, ANAP ve MHP birer fire verdi. ANAP'lı Komisyon Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır ile MHP'li Sadık Yakut, tekriri müzakerenin açılması için "kabul" oyu kullanmalarına karşın, önergenin oylamasında muhalefetle hareket ettiler ve türban yasağının reddi yönünde oy verdiler. MHP'li Şevket Bülent Yahnici ve Mehmet Şandır ise, "kabul" oyu kullandı.

KİM NE OY KULLANDI?
Oylamada türban yasağının kabülü yönünde oy kullanan milletvekilleri ile partilerine göre dağılımları şöyle:

- KABUL CEPHESİ: DSP- Namık Kemal Atahan, Zeki Sezer, Edip Özgenç, Osman Kılıç, Necdet Saruhan, Mehmet Özcan. MHP- Şevket Bülent Yahnici, Mehmet Şandır. ANAP- Sühan Özkan, Cavit Kavak, Işın Çelebi.

- RET CEPHESİ: ANAP- Ertuğrul Yalçınbayın. MHP- Sadık Yakut. FP- İsmail Alptekin, Süleyman Arif Emre, Mehmet Ali Şahin, Mustafa Kamalak, Şeref Malkoç. DYP- Ahmet İyimaya, Ayvaz Gökdemir, Mehmet Sağlam.

TANSİYON YÜKSELDİ
Görüşmelerde tartışmalar da yaşandı. Milletvekilleri özetle şu düşünceleri dile getirdi:

Edip Özgenç (DSP): Başörtüsü laik devlete karşı bir anlayışın sembolü olarak kullanılıyor. Namus, şeref bir bez parçasında değil, vicdanlardadır.

Mehmet Ali Şahin (FP): Bu komisyona liderlerin gölgesi düşmüştür. Arkadaşlarımdan kendi vicdanları doğrultusunda hareket etmelerini bekliyorum. Din ve Atatürk'ün istismarı bir yana bırakılsa, Türkiye'de her sorun hallolur.

Mustafa Kamalak (FP): Yeni bir bin yıla girerken, bu tartışmanın yaşanmasından utanç duyuyorum. Bu tartışmada Atatürk'ün siper edilmesi de ayrı bir utanç kaynağıdır.

Süleyman Arif Emre (FP): İran devrimi fobisiyle, insan hakları ve özgürlükle ilgili kısıtlayıcı kararlar almak yanlıştır. Bu işi referanduma götürelim.

Ayvaz Gökdemir (DYP): Türban artık bir inatlaşma, kutuplaşma noktası oldu. Merve Kavakçı gelmeseydi, Meclis'te bu sorun olmayacaktı. Bu nedenle tüzüğün değiştirilmesi, sorunu çözmez.

Ahmet İyimaya (DYP): Anayasa'nın 174. maddesine göre, milletvekillerinin şapka takma zorunluluğu var. Bunu da mı uygulayacağız?

Ertuğrul Yalçınbayır (Komisyon Başkanı- ANAP): Bu önergenin kabul edilmesiyle milletvekillerine sadece Genel Kurul için değil, kendi odaları da dahil olmak üzere Meclis'in her yeri için yasak getirileceğini hatırlatmak istiyorum. Bana göre, tüzükteki mevcut düzenleme yeterlidir.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır