kapat

21.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üçü de MTTB kökenli
AŞIRI dinci kanadın üç lideri, ortak bir özelliğe sahip. Bu üç aşırı dinci lider de, 1980 öncesinde Milli Selamet Partisi'nin silahlı kanadını oluşturan Akıncı Gençlik'te yetişti.

Akıncı Gençlik, Türkiye'de Sol terör örgütlerinin eylemlerini artırması üzerine 1970'lerde Anadolu'da hızla örgütlendi. Örgütün legal oluşumu Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) olarak kamuoyuna yansıdı.

ERDİŞ
Şair Necip Fazıl Kısakürek'in etkisindeki MSP'li gençlerin örgütlendiği MTTB'nin ünlü öğrencilerinden biri, gerçek ismi İzzettin Erdiş olan İBDA-C Lideri Salih Mirzabeyoğlu. Mirzabeyoğlu, kitaplarında, Necip Fazıl ile aralarındaki 'üstad-talebe' ilişkisinin MTTB konferansları sayesinde geliştiğini ifade ediyor. Bir konferansın ardından çektirdikleri bir fotoğraf ise, Mirzabeyoğlu ile Necip Fazıl diyaloğunun en önemli delili.

YILDIRIM
Zehra Cemaati'nin önde gelen ismi İzzettin Yıldırım de gençliğinde MTTB lokallerine devam etti. Ancak birliğin söylemini 'fazla Türkçü' bulan Yıldırım, MTTB ile ilişkisini kesti. Kendisi gibi Kürt olan Sait Nursi'nin görüşlerini benimsedi. 1980 sonrasında kendi cemaatini geliştirdi. MSP sempatizanı olarak kaldı.

VE VELİOĞLU
Şafi mezhebinden olan Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu da MTTB yıllarında Şii'liğin etkisinde kaldı. Mirzabeyoğlu gibi 'devrimi' savundu. İran'a gitti, Ortadoğu'da etkin Şii gruplarla temasını geliştirdi, Hizbullah'ın lideri oldu. PKK'nın 'kafir' olduğu üzerine dayanan propagandasıyla güçlendi.

(SHA)


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır