kapat

21.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Havada büyük operasyon
Hükümet, özel havayolu şirketlerine toplam 5 trilyon liralık kredi desteği verilmesini kararlaştırdı. 50 milyon dolar ve 500 bin yolcu getiren şirketler, bu krediden yararlanacak

Türkiye'ye yurtdışından turist taşıyan, ancak geçen yıl yaşanan kriz nedeniyle ödeme zorluğu içine giren ve uçak sayılarını azaltmaları gündemde olan özel havayolu şirketlerine, hükümet toplam 5 trilyon liralık kredi desteği verilmesini kararlaştırdı. Özel havayolu şirketlerine, bir yıl ödemesiz, iki yıl vadeli, yüzde 30 faizli kredi verilmesine ilişkin "gizli kararname" hazırlandığı öğrenildi.

Tarifeli sefer standardında, charter düzenleyerek, yabancı tur operatörleri ile bağlantılı Türkiye'ye turist getiren Türk özel havayolu şirketleri, geçen yılın başında APO krizi nedeniyle rezervasyonların büyük bölününün tur operatörleri tarafından iptal edilmesi nedeniyle yüzde 35-40 doluluk oranları ile uçtular. Ardından gelen deprem felaketi sonrasında rezervasyonlardaki iptaller, havayolu şirketlerini darboğaza soktu. Ocak-Mart ayları ödeme dönemleri olan özel havayolu şirketlerinin, leasingle aldıkları uçakların bir bölümünü ödeme güçlüğü içine düşmelerinden dolayı satmaları gündeme geldi.

Başta İstanbul Havayolları ve Onur Air olmak üzere havayolu şirketleri yöneticileri, "destek alamazlarsa, uçak filolarını daraltma yoluna gitmek zorunda olduklarını Turizm ve Ulaştırma Bakanlıkları'na ilettiler.

Gizli kararname çıktı
Yılbaşından itibaren rezervasyonlardaki olumlu gelişmeleri ve Ocak-Mart aylarının özel havayolu şirketlerinin ödeme dönemi olduğunu gözönünde bulunduran hükümet, havayolu şirketlerini destekleme kararı aldı. Havayolu şirketlerine, "belli taahhütler karşılığında" toplam 5 trilyon liralık kredi verilmesi kararlaştırıldı. Krediye ilişkin "gizli kararname" hazırlandığı öğrenildi. Bugün toplanacak olan Bakanlar Kurulu toplantısında, Turizm Bakanı Erkan Mumcu'nun sözkonusu kredinin neden gerekli olduğu, uçak şirketlerinin durumu konusunda bilgi vereceği belirtildi.

Krediden 50 milyon dolar ve üzeri döviz ile 500 bin yolcu getiren havayolu şirketleri yararlanabilecek. Şirketlere deklare ettikleri döviz miktarının yüzde 15'ine kadar kredi kullandırılacak. Fon kaynaklı kredi, bankalar aracılığıyla kullandırılacak. Yüzde 30 faizli, bir yıl ödemesiz, iki yıl vadeli krediden yararlanmak isteyen havayolu şirketleri Hazine Müsteşarlığı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlıklarına "rehabilitasyon projelerini" verecekler. Bu projelerde, uçak şirketleri borç durumlarını, Mart ayından itibaren nasıl hareket edeceklerini belirtecekler. Uçak şirketleri, Hazine, Ulaştırma ve Turizm Bakanlıklarına, kredi şartı olarak istenilen taahhütleri de verecekler.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır