kapat

21.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türk'e Türkiye propagandası
Amerikan Time dergisinin Türkiye'yi kapak yapan son sayısının sadece Türkiye için hazırlandığının anlaşılması skandal yarattı. Editör Redman, "Ben Türkiye'ye hayranım, bunu size bir jest olarak yaptık" diye dergisini savundu

Türk medyasında 'En İyi Reklam Time'dan başlıklarıyla verilen flaş haberin okuyucuları maalesef yine Türkler oldu. Dergi "Türkiye'nin hazineleri" başlığı ile kapak yaparak yayınladığı son sayısında ülkemizin arkeolojik zenginliklerini öve öve bitiremedi. 10 sayfalık yazıda Türkiye, "Açık hava müzesi", "Uygarlığın beşiği eşsiz bir ülke" olarak tanımlandı; ancak ne yazık ki tüm bu övgü dolu sözleri okuyanlar, yine İngilizce bilen Türkler oldu. Çünkü özel kapak ve özel yazı sadece Türkiye için yayınlandı.

Time dergisinin Atlantik editörü Christopher Redman, SABAH'a yaptığı açıklamada derginin Avrupa, Ortadoğu, Asya, ve ABD için çeşitli baskılar yaptığını; bu haftaki Türkiye sayısının sadece Türkiye için olduğunu itiraf etti. Yazının içeriğinin ise çeşitli dönemlerde Türkiye ile ilgili yayınlanan yazılardan derlendiğini belirtti. Türkiye'yi anlatan yazı, Avrupa ve Amerika'da kesinlikle çıkmadı. Derginin Ortadoğu baskılarında yer aldı. Ancak Ortadoğu baskılarının da kapağı Türkiye değildi.

KOMİK SAVUNMA
Türkiye'ye hayran olduğunu söyleyen editör, Time dergisinin 1999 yılında Türkiye'ye geniş yer ayırdığını belirtti. 6 Aralık 1999 tarihli Time dergisinde aynı Türkiye haberinin yer aldığını iddia eden Redman, "6 Aralık tarihli dergide bu haber vardı. Ancak kapak değildi. Haber, derginin Avrupa ve Ortadoğu baskılarında yer aldı. Biz de Türkler'e bir jest olsun diye, aynı haberi, kapağa da koyarak Türkiye'ye bu haftaki baskılarda gönderdik" ifadesini kullandı.

Ancak 6 Aralık'ta çıkan Time'ın Türkiye'ye gelen baskısında Redman'ın bahsettiği haberden eser yok. Redman bu açıklamamıza da "Birkaç bin baskıya girmemiş olabilir. Size o sayı denk gelmiştir" cevabını verdi. Time dergisi editörü, özel sayının bir reklam ürünü olmadığını, parasal bir menfaat sağlanmadığını söyledi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır