kapat

21.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Teröriste geçit yok
Papandreu ve Cem aralarında terör konusunda işbirliğinin de bulunduğu dört anlaşmaya imza attı

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun "tarihi" Ankara ziyaretinde taraflar, aralarında terörizmin de bulunduğu 4 anlaşmaya imza koydu. Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Yorgo Papandreu, turizm, çevre, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması ile terörizm, örgütlü suçlar, yasadışı göç ve uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele anlaşmalarını alkışlar arasında imzaladı. Bir buçuk yıl önce Apo'yu saklayan Atina böylece teröre destek vermeyeceğini teyit etti. "Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması'nın imzası ise ufak pürüzün giderilememesi nedeniyle Cem'in Şubat ayındaki Atina ziyaretine bırakıldı. Cem görüşmelerde Yunan tarafına, iki ülke Dışişleri Bakanlıkları arasında başlatılan diyalog süreci çerçevesinde "Ege'de Güven Artırıcı Önlemler" konusunda bir çalışma grubu kurulmasını önerdiğini, Yunan tarafının bu öneriyi değerlendirmeye aldığını belirtti. Türkiye ve Yunanistan 2008 yılındaki Avrupa Futbol Şampiyonası'nı organize etmek için girişimlerde bulunacak

PKK'YA DEĞİNMEDİ
Basın toplantısında Papandreu'ya iki ülke arasında imzalanan terör anlaşmasının Atina'daki PKK yan kuruluşlarının faaliyetlerinin yasaklanması anlamına gelip gelmeyeceği soruldu. Papandreu bu soruyu, insan hakları ve azınlık konusunu gündeme getirip, AB ülkelerinde ölüm cezasının uygulanmadığını belirterek, PKK'ya hiç değinmeden yanıtlamayı tercih etti.

DEMİREL'İN DİLİ SÜRÇTÜ
Cumhurbaşkanı Demirel de, Papandreu'yu kabul etti. Demirel bir ara Papandreu'nun ismini karıştırıp "Sayın Papadopulos" diye hitap etti. Demirel, daha sonra "Affedersiniz sayın Papandreu" diyerek düzeltti. Konuşmasında dostumuz, müttefikimiz Yunanistan sözlerine de yer veren Demirel, "Depremler muhabbetimizi artırdı" diye konuştu.

Arkadaşım İsmail
İsmail Cem ve Papandreu'nun birbirine "arkadaşım" demesi, Batılı gözlemcilere "Bu Türkler'le Yunanlılar'ı anlamak çok zor" yorumunu yaptırdı

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile kendisine eşlik eden 68 kişilik gazeteci ve diplomatlardan oluşan heyeti, dün Ankara'da resmi temaslarına başladı. Papandreu sabahki Anıtkabir ziyaretinden sonra Balgat'taki Dışişleri Bakanlığı'na gitti. Papandreu burada kendisini bekleyen Türk meslektaşı İsmail Cem ile 4 ayrı işbirliği anlaşması imzaladı.

KAPIDA KARŞILAYAMADI
Türk-Yunan ilişkilerinin tarihine geçecek olan Cem ile Papandreu'nun kameralar önünde birbirlerine "arkadaşım" diye hitap etmeleri basın toplantısını izleyen Batılı gözlemcileri şaşırttı. Ve "Bu iki ülkeyi anlamak çok zor. Daha bir yıl öncesine kadar birbirini küçük düşürmek için yarışan iki ülke bugün 40 yıllık dost gibi hareket ediyorlar" gibi yorumlara tanık olduk. Ama yabancıların bilmediği şey, bu iki ülkenin, kompleksleriyle, saplantılarıyla, misafirperverlik, samimiyet ve hoşgörüleriyle, birbirine çok benziyor olması.

Papandreu, Başbakan Ecevit ile görüşmesinden sonra Dışişleri Bakanlığı'na geldi. Ancak Cem, onu kapıda karşılayamadı. Beklenenden biraz önce gelen Papandreu'yu asansörün önünde gören Cem, özür dileyerek "Kusura bakmayın, kapıya kadar gelemedim" dedi. İki bakanın görüşmelerinde Ege'de güven artırıcı önlemler ve Atina'nın AB deneyimlerini Türkiye' ye aktarma isteği gündeme geldi.

SİRTAKİ KAÇAMAĞI
Papandreu, önceki gün geldiği Ankara'da Hilton Oteli'nde kalıyor. Ankara'ya indikten sonra İsmail Cem'le birlikte Dışişleri Konutu'nda kahve içtikten sonra oteline çekildi ancak gece yarısına doğru sıkılan Papandreu çifti kendilerini otelin disko-barına attılar. Papandreu, gece yarısı eşi Ada'yı da yanına alarak otelde bulunan "Murphy's Dance Bar"a gitti. Bardaki sirtaki gösterisini keyifle izledi.

'Kokoreç'ten vazgeçmem'
ODTÜ'DE bir konferans veren Papandreu, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Türkiye-AB ilişkileri çerçevesinde bir ara konuyu kokoreçe de getirdi ve "Aramızda bir kokoreç anlaşması var" diyerek şunları söyledi: Bu anlaşmayı Brüksel'e karşı hep beraber yürüteceğiz. Bu bizim ortak geleneklerimizden geliyor. Brüksel'deki bürokratlara karşı beraber savunacağız. Bunda güç birliği gerçekleştireceğimiz için hiç zor olmayacak.

"Başbakan olursanız Türkiye ile ilgili ilk icraatınız ne olacak?" sorusunu duyunca gülmekten kendini alamayan Papandreu, "Şu an yaptıklarım Başbakan olmaktan ya da olmamaktan çok daha önemli" cevabını verdi.

Öğrenciler ayrıca Yunanistan-PKK ilişkisinden, Yunanistan'ın Kıbrıs politikasına kadar pekçok konuda Papandreu'yu sıkıştırdı.

"Terörizme karşıyız" diyen Papandreu, "Ancak PKK'yı bir organizasyon olarak kabul etmiyoruz" dedi. Papandreu, Kıbrıs konusunda ise federasyon tezini savunarak, geçtiğimiz günlerde Güney Kıbrıs'a yaptığı ziyareti hatırlattı ve buradaki öğrencilerin Kıbrıs Türkleri'nin tarihini öğrenmek isteğini belirterek, bu talebe duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Bayan Papandreu elbise sipariş etti
YORGO Papandreu'nun eşi Ada Papandreu'yu Cem'in eşi Elçin Cem ağırladı. Bayan Papandreu önce Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni gördü. Dışişleri Konutu'ndaki yemekten sonra Olgunlaşma Enstitüsü'nün defilesini izledi. Defilede Osmanlı figürleri ile işli bir elbiseyi çok beğendi ve kendisine ısmarladı.

Ata'yla karşı karşıya
Yorgo Papandreu, Ankara'yı 38 yıl sonra resmen ziyaret eden ilk Yunanlı Dışişleri Bakanı oldu. Papandreu, her şeyden önce Anıtkabir'i ziyaret etti ve Anıtkabir özel defterini imzaladı. Deftere "Atatürk ile Yunanlı önder Venizelos'un başlattığı dostluk ilişkileriyle Türkiye ve Yunanistan'ın, bugün için birer demokratik ülke olarak Avrupa yolunda ilerlemelerini sağladıklarını" yazdı. Papandreu, Atatürk Müzesi'ni gezerken de Ata'nın balmumu heykelini uzun uzun seyretti. Papandreu'nun Atatürk'ü ziyaret ettikten sonra İsmet İnönü'nün mezarı önünde de saygı duruşunda bulunması beklenmedik bir sürpriz oldu. Papandreu böylece İsmet İnönü'nün mezarını ziyaret eden ilk yabancı konuk oldu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır