kapat

16.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Vekillere zeka testi
Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı, milletvekili seçildi, meclis muhabbetleri değişti. Vekiller boş vakitlerini zeka testi çözerek geçiriyor

Meclis kulislerindeki sohbetlerin arasına yaklaşık 9 aydır "zeka testleri" de giriyor. Genel seçimlerde DSP'den Konya Milletvekili seçilen Türkiye Zeka Vakfı Başkanı, Dünya Satranç Federasyonu Asbaşkanı Emrehan Halıcı'nın Meclis'e girmesinden sonra milletvekillerinin posta kutusundan sık sık zeka sorularından oluşan sınav kağıtları çıkmaya başladı. Halıcı son olarak Türkiye 4. Zeka Oyunları Yarışması 1. Eleme Sınavı sorularını milletvekillerine yolladı.

Milletvekilleri, yerel ve genel sorunlarla uğraşırken, arada bir testlere bakıp çözmeye çalışıyor ve doğru yanıtı verme başarısını gösterenlerin gözü kuliste Emrehan Halıcı'yı arıyor. Bazı milletvekilleri de sadece çözmekle yetinmiyor, soru üreterek Halıcı'yı sıkıştırmaya çalışıyor: "Bir sorum var. Bakalım çözebilecek misin?"

YOL DEĞİŞTİRENLER
Halıcı, bu girişimlere açık olduğunu duyuruyor: "Bana çözemeyeceğim sorular sormak isteyen arkadaşlarla karşılaşıyorum. Bundan da büyük mutluluk duyuyorum." Sadece milletvekilleri değil, Emrehan Halıcı'nın başkanı olduğu vakfın sorularından parlamento muhabirleri de nasibini alıyor.

Doğru yanıtı vermekte zorlanan bazı milletvekili ve gazetecilerin Halıcı'yı gördüklerinde yollarını değiştirmeleri dikkat çekiyor. Ancak DSP Grup Başkanvekili Halıcı durumdan memnun, "Meclis kulisinde futbol dışında zeka, satranç, bilgisayar ve bilişim gibi konular konuşulmaya başlandı" diyor.

MENSA isimli uluslararası bir kuruluşun testinde (soruların yüzde 75'ini çözen başarılı sayılıyor) yöneltilen soruların tamamını doğru çözerek erişilmesi güç bir başarının referansına sahip olan Emrehan Halıcı, bir soru avcısı. "Biz yeni soruların peşindeyiz" diyor ve İnternet'te ABD'den Hindistan'a kadar çok sayıda "soru avcısı"yla gece gündüz demeden yeni testler üretmeye çalışıyor.

Emrehan Halıcı, Fenerbahçe'yi tutuyor ve nedenini şöyle açıklıyor: "Fenerbahçe yense de olaydır, yenilse de olaydır. Bizim dışımızdaki bütün takımların da en ilgilendiği takım Fenerbahçedir. Bu benim heyecan duymama neden olan konudur."

POLİTİKA ZEKA İŞİ
Emrehan Halıcı, politikacıların zekalarını tek tek değerlendirmenin "zekice olmayacağı" gerekçesiyle genel bir "politikacı" ölçümü yapıyor. "Politika zeka işi" diyen Halıcı, özellikle liderlerin işinin zor olduğuna dikkat çekerek şunları söylüyor: "İnsanları etkilemek gerekiyor. Hem kendi partisindeki, hem ülkenin genelindeki insanları ikna etmek gerekiyor. Dolayısıyla bu zor işi başarabilen politikacılar, genel başkanlar ve politikanın üst noktalarına gelmiş insanlar zeka olarak önemli bir altyapıya sahip demektirler."

ECEVİT, ŞİİR VE ZEKA
Halıcı, "Sayın Başbakan, karar alırken çok ileri hamleleri planlayan bir satranç oyuncusu gibi görünüyor. Sizin de benzer gözleminiz var mı?" sorusuna şu yanıtı veriyor: "Sayın Başbakanımız, zekanın en üst veriminin ortaya konduğu bir dalda, şiir dalında güzel eserler üretiyor. Şiir bir zeka ürünüdür. Sayın Başbakanımızın satranç ve bilgi çağıyla ilgili şiirlerine rastladım. Bu konulara özel ilgi duyması ona hayranlığımın artmasına neden olmuştur. Her adımı düşünerek atmaktadır."

TÜRK ZEKASI
Emrehan Halıcı, "Türk insanının zeka seviyesi nedir?" sorusuna "Bir kere Türkiye'deki insanların zeka düzeyleri, dünyanın diğer gelişmiş ülkeleriyle kıyaslandığında daha olumsuz bir tabloya sahip değil. Ama Türk insanı diğer insanlardan daha zekidir, demeyi de doğru bulmuyorum" cevabını veriyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır