kapat

16.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Maaş ödemek için orman kesiyorlar
Orman korucusu 20 bin işçiye maaş ödeyecek para bulamayan Orman Bakanlığı, ağaçları kesmelerine ve satıp ücretlerini karşılamalarına izin verdi

MEVCUT ormanların korunması ile yeni orman alanlarının oluşturulmasında görevli orman işçileri, ücretlerini kesilen ağaçların satılmasıyla elde edilen gelirden alıyorlar.

Bu tuhaf uygulamayı DSP Afyon Milletvekili Gaffar Yakın Meclis gündemine getirdi. Yakın, Orman Bakanı Nami Çağan'a yönelttiği soruda, "Orman Genel Müdürlüğü'nde çalışan işçiler maaşlarını döner sermayeden alıyorlar.

Döner sermaye gelirleri de ormandan kesilen ağaçların satılmasıyla meydana geliyor. Bu uygulama işçilerin ormanları sahiplenme duygusu içinde hareket etmelerini imkansız kılıyor. Ortada akılalmaz bir tezat var. Bu konuda önlem almayı düşünüyor musunuz" dedi.

Yakın, SABAH'a, "Ücretinin kesilen ağaçlardan geleceğini düşünen bir işçi, ormanlara zarar verecek hareketlere karşı toleranslı olabilir. Orman Bakanı'na bu nedenle sözkonusu soruyu yönelttim" açıklamasını yaptı.

BAKANDAN SAVUNMA
Orman Bakanı Nami Çağan, Yakın'ı yanıtlarken, işçilerin ücret almalarının ormandan ağaç kesilmesine bağlı olmasını kendisinin de yanlış bulduğunu, bu çelişkiye son vermek için çalıştıklarını bildirdi. Çağan, "Ancak işçilerin tümünü bir anda genel bütçe kapsamına almak zor. Bunu bir plan dahilinde gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Türk İş'e bağlı Orman İşçileri Sendikası'nın (Orman-İş) verilerine göre, Türkiye'de geçen yıl Orman Bakanlığına bağlı kuruluşlarda 20 bin geçici işçi görev yaptı. Bu işçiler işlerin yoğun olduğu bahar ve yaz mevsimlerinde çalıştırılıyor, sonra işten çıkarılıyorlar. İşçiler, genellikle "Ödenek kalmadı" şeklindeki gerekçeyle işsiz kaldıkları için döner sermaye gelirlerinin artmasına uğraşıyorlar.

Bu da ormanlardan ağaç kesilmesi ve sözkonusu ağaçların hızlı bir şekilde satılmasıyla mümkün olabiliyor. İşçilerin aylık ücretlerinin tutarı 1.5 trilyon lirayı aşıyor. Yani, her ay işçilere ücret verilebilmesi için küçük bir ormanın gözden çıkarılması gerekiyor. Orman-İş Sendikası, geçici işçi uygulamasına son verilmesini Orman Bakanlığından defalarca talep etti ama bugüne kadar olumlu bir sonuç alamadı.

Özetle Orman Bakanlığı bu şaşkınlığı ile ormanlara keçiden daha çok zarar veriyor. Maaş ödeyebilmek için orman kestirme uygulaması Orman Bakanlığı olmazsa, ormanların daha iyi korunabileceğini de bile düşündürüyor.

Nuri KAYIŞ

Sendika'nın derdi çok daha başka
ORMAN İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Kafes, "Orman işçilerinin bir an önce genel bütçeye dahil edilmelerini talep ediyoruz. Zira döner sermaye iyi işlemiyor, ücretlerde zaman zaman büyük gecikmeler oluyor. Örneğin, dört-beş aylık birikmiş ücretleri bayram öncesinde zor alabildik" dedi.

Kafes'in Hükümet'ten istekleri özetle şöyle :

Siyasi nedenlerle birçok yere orman işletmesi açılmış. Toplam sayısı 261 olan bu işletmelerden 100'ü hiç bir iş yapmıyor. Hatta çevresinde tek bir ağaç bile bulunmayan orman işletmeleri var. Tasarruf amacıyla bunların kapatılması gerekir.

Orman Genel Müdürlüğü, bir metreküp keresteyi 35-40 milyon liraya malediyor ama yarı fiyatına satıyor. Çünkü sınır ticareti yoluyla gelen kereste çok ucuz. İthal keresteden mutlaka fon alınmalı.

Siyasi amaçla kimse alınmasın, kadrolar gerçekten işe yarayacak elemanlarla takviye edilsin.

Ödenekler 6 bin memura gidiyor
ORMAN Bakanlığı'nın 2000 yılı bütçesi 74 trilyon 924 milyar lira. Bakanlıkta 5 bin 855 memur çalışıyor.

Bütçeden yatırıma sadece 13 trilyon lira ayrılabildi.

Orman Bakanlığında 668 lojman var. Bakanlık bünyesinde ayrıca 136 binek, 67 station vagon, 81 arazi, 32 minibüs, 417 pick-up, 1 panel, 11 otobüs, 80 kamyon, 29 motosiklet olmak üzere 854 araç bulunuyor.

ORMAN Genel Müdürlüğü ise katma bütçeli bir kuruluş. Bütçesi 67 trilyon 850 milyar lira ve toplam 19 bin 91 kişi görev yapıyor. Genel Müdürlükteki toplam 2 bin 473 aracın dağılımı şöyle :

132 binek, 283 station vagon, 37 arazi binek, 90 minibüs, bin 622 pick up, 50 otobüs, 256 kamyon, 3 ambülans.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır