kapat

14.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞELALE KADAK

Çörtük ve İş Ahlakı İlkeleri!

Normal şartlarda TÜSİAD Genel Kurulu'unda seçim de olmadığından büyük bir heyecan ya da gerginlik yaşanmayacaktı. İstikrar programına tam destek verildiğinden hükümet'in eleştiri bombardımanına tutulması da söz konusu değildi. Ancak geçen hafta Kamuran Çörtük, Erkut Yücaoğlu'na Genel Kurul'da üyelikten çıkarılmasıyla ilgili olarak savunma yapacağını söyleyince durum değişti.

Patronların bu sabahki buluşmasında, üyelikten çıkarılmayı kabullenemeyen Çörtük, tansiyonu yükseltecek. Ancak derneğe üye işadamlarının TÜSİAD'ın bir kez vermiş olduğu kararın arkasında duracağı şimdiden kulislerde konuşuluyor. Toplantıya kadar ser verip sır vermeyen Çörtük'ün konuşması dikkat çekeceğe benziyor ancak patronların da boş durmayıp hazırlık yaptığı belirtiliyor. Çörtük'ün savunmasının ardından bir oylama yapılacak ancak oylamanın açık ya da kapalı olacağı toplantı sırasında belirlenecek ve böylece Çörtük olayı kapanmış olacak.

TÜSİAD'ın Muharrem Kayhan başkanlığındaki bir önceki yönetimi, Çörtük'ü Türk Ticaret Bankası'nın satışında aldığı rolden ziyade, TÜSİAD'ı kastederek "sıkıysa atsınlar" lafı üzerine Disiplin Kurulu'na sevketmişti.

Disiplin Kurulu'nun üç üyesinden biri olan 75 yaşındaki işadamı Mehmet Şuhubi, Çörtük konusunu pek de konuşmak istemiyor. Ama Çörtük'ün Genel Kurul'u normal seyrini değiştirdiğini de kabul ediyor.

Şuhubi ve diğer Disiplin Kurulu üyeleri, "yargısız infaz" yapıldığı yolundaki eleştirileri doğru bulmuyor. Ne de olsa, o günlerde Çörtük'e savunmasını yapması için iadeli taahütlü bir mektup göndermiş ve davet etmişler. O yüzden içleri rahat.

TÜSİAD üyelerinin İş Ahlakı İlkeleri isimli mavi küçük bir kitapçığı var.

Derneğin tüzüğü gereği bu ilkeler güncelleştirilebiliyor. İşte tam da Kamuran Çörtük'ün üyelikten atılma tartışmasının yeniden yapıldığı bugünlerde TÜSİAD yönetiminin ilkeleri yeniden gözden geçireceği belirtiliyor. Dürüstlük, verilerin korunması (gizlilik), hukuka saygı, çalışma ortamı, bilgi elde etme konusunda kriterlere yenileri eklenebilir. Bu arada Genel Kurul'a Rahmi Koç mazereti nedeniyle katılmazken, Sakıp Sabancı'nın da aralarında bulunduğu 100'e yakın işadamının oturumda olması bekleniyor.

Genel Müdür çıkarma yarışı
Doğuş bünyesinden 7 genel müdür çıkarma başarısını gösteren sadece Garanti Bankası değil. Holdingleşecek kadar güçlenen grubun otomotiv şirketleri de bu konuda bir hayli başarılı. Unvanı Doğuş Otomotiv Holding Yönetim Kurulu Başkanı olarak değişen otomotiv sektörünün duayen ismi İlhan Çetinkaya, espriyle karışık "Bizim içimizden kaç tane genel müdür çıktı biliyor musunuz" diye önce sordu sonra kendisi cevapladı. İşte Doğuş'un 13 yılı aşan otomotiv macerasında çeşitli görevlerdeyken bugün genel müdürlüğe ve hatta yönetim kurulu başkanlığına kadar yükselen yöneticileri: İlhan Çetinkaya, Arif Cengiz (Volkswagen), Orhan Çerçi (Genpar), Ömer Aksaç (Doğuş Motor), Erhan Elgür (Genpar), Orhan Ülgür (Genoto), Zafer Başar (Doğuş Ağır Vasıta) ve Naci Kurtulan (Katalonya). Bugün 9 şirketi tek bir çatı altında toplayarak Mayıs'ta halka açılmaya hazırlanan Doğuş Otomotiv Holding'in yöneticileri de Doğuş'un içinden yetişti.

Garanti Bankası'nın geçen ay veda eden genel müdürü Akın Öngör'ün ekibinde yer alan ve herbiri bugün bir genel müdürlük koltuğunda oturan isimleri hatırlatmak gerekirse, Aclan Acar (Osmanlı Bankası), Hüsnü Akhan (Körfezbank), Tanfer Özkanlı (Tansaş), Hüsnü Erel (Garanti Teknoloji), Ferruh Eker (Garanti Leasing), Saide Kuzeyli (Humanitas) ve Ergun Özen (Garanti Bankası).

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır