kapat

14.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Kira beyannamesi verilmezse ne olur?

E- EMSAL KİRA BEDELİ

1- Uygulama Esasları

Kira gelirleriyle ilgili olarak, Gelir Vergisi Yasası'nın 73. maddesinde, "Emsal Kira Bedeli" başlıklı bir madde yeralmaktadır.

Bir vergi güvenlik önlemi niteliğinde olan bu maddeye göre; "Kiraya verilen mal ve hakların kira bedelleri emsal kira bedelinden düşük olamaz. Bina ve arazide emsal kira bedeli, belirlenen vergi değerinin yüzde 5'idir."

Yukarıda ilgili bölümüne yer verilen maddede açıkça yazılı olduğu gibi,

- Kiraya verilen gayrimenkullerin vergi değerinin yüzde 5'i, beyan edilmesi gereken asgari kira tutarı olacaktır.

- Vergi değeri, 1999'da yeniden değerleme oranında, 2000 ve izleyen yıllarda, yeniden değerleme oranının yarısı kadar artacaktır.

- 1999'de gayrimenkullerin emlak vergisi değerleri, yüzde 77,8 oranında arttı. 2000 yılı emlak vergisi değerlerinin artışı özellik taşıyor. 2000 yılında, gayrimenkulün emlak vergisi değerinde, 1999 yılı için yeniden değerleme oranı olarak belirlenen yüzde 52,1 oranının yarısı kadar bir artış sözkonusu olacak. Tapu harcına esas olan vergi değeri ise yüzde 52.1 oranında artacaktır.

- Kira geliri elde edenlerde de, beyan edilmesi gereken "asgari kira tutarı" gayrimenkulün vergi değerinin yüzde 5'i olacaktır. 1999 yılında, 1998 yılında beyan edilen emlak vergisi değeri yüzde 77.8 arttığına göre, beyan edilmesi gereken asgari kira tutarı da bu oranda artacaktır.

- Gelir Vergisi Yasası'nda, emsal kira bedeli esasının; kirasını, kira kontratı ve belgeleriyle kanıtlayanlar hakkında uygulanmayacağı yönünde bir hüküm yoktur.

2- Emsal Bedel Ne Zaman Uygulanmaz?

Gelir Vergisi Yasası'nın, "Emsal Kira Bedeli Esası" başlıklı 73. maddesinde, emsal kira bedelinin uygulanmayacağı durumlar 4 bent halinde aşağıdaki gibi sıralanmıştır.

a- Boş kalan gayrimenkullerin muhafazası amacıyla bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması.

b- Mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde veya dairede ikamet etmesi.

c- Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalarda, emsal kira bedeli esası uygulanmaz.

F- KİRADAN BAŞKA GELİRİNİN DE OLMASI
1- Kira Geliri Elde Edenin Emekli Aylığı Gelirinin de Olması

Kira geliri elde edenin, SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı'ndan aldığı emekli aylığı gelirinin olması halinde, beyanname verirken, emekli aylığı gelirini de beyan etmesine gerek yoktur.

2- Kira Geliri Elde Edenin Ücret Gelirinin Olması

Kira geliri olanların, ayrıca ücret gelirlerinin de olması halinde, tutarı ne olursa olsun bu gelirlerini beyan etmeyecektir. Birden fazla işverenden alınan ücretler de, tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecektir.

3- Kira Geliri Elde Edenin Faiz, Repo, Kâr Payı ve Temettü Gelirlerinin Olması

GVK'nın geçici 55. maddesine göre 01.01.1999- 31.12.2002 tarihleri arasında elde edilen ve tevkif suretiyle vergilendirilen mevduat faizi ve repo gelirleri için yıllık beyanname verilmeyecek diğer gelirler nedeniyle yıllık beyanname verilse dahi repo ve faiz gelirleri beyannameye dahil edilmeyecektir. Dolayısıyla kira geliri elde edenlerin aynı zamanda repo ve mevduat faizi olması halinde, kira geliri nedeniyle beyanname verilse dahil faizi ve repo gelirleri beyannameye dahil edilmeyecektir.

G- KİRA GELİRİ OLDUĞU HALDE BEYANNAME VERİLMEZ İSE
Konutlardan elde edilen kira gelirleri beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 420 milyon liralık istisnadan yararlanılamaz. Beyan edilmesi gereken kira gelirinin bildirilmemesi durumunda, mükellef adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesilir ve mükellefin geliri takdir komisyonlarınca takdir edilir. - SON -

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır