kapat

14.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SEDAT SERTOĞLU(ssertoglu@sabah.com.tr )


Çeşitli konular

İsrail-Türk Dostluk Derneği'nin Tel Aviv'de yapılacak resmi açılış toplantısı için, 1 günlüğüne bu ülkeye gidiyoruz.. Bu kısa ziyaret sırasında iki ülke ilişkilerinde gelinen son nokta ile, İsrail-Suriye barış sürecinin Amerika'da yapılan 1'inci raundunda neler olup bittiğini öğrenmeye çalışacağız.. Tabii vaktimiz kaldığı ölçüde..

Bu toplantı nedeniyle 20 yıl öncesi gittim.. O yıllardan bu yıllara neler değiştiğini, nelerin nasıl değiştiğini, tanık olduğumuz olaylar bir film şeridi gibi geçti gözümün önünden.. Özellikle, inanılmaz değişimlerle dolu bu süreci birlikte yaşadığımız İsrail'in şimdiki İstanbul Başkonsolosu Eli Shaked'in kulakları çınlasın.. Bu süreçte görev alan Kudüs ve Ankara'daki isimlerin de. Ki aralarında o dönemin bazı generalleri ve işadamları da vardı.. Hepsinin kulakları çınlasın... Hey gidi günler...

İsrail ile ilgili öğrendiklerimizi size bir başka yazıda aktarmaya çalışacağız.

Şimdi gelelim, arkadaşım Soner Yalçın ile Doğan Yurdakul'un yazdığı ve Hiram Abbas'ın hayatının belli bölümlerinin anlatıldığı, son derece başarılı bulduğumuz "Bay Pipo" isimli kitaba bazı ekler yapmaya..

Kitaba bir nevi katkımız olması için, emekli Albay Turan Çağlar'ın yakalanması ile ilgili kitapta yer almayan bazı noktaları aydınlatmak istiyoruz.

Bunlardan bir tanesi, MİT'in neden Turan Çağlar'dan şüphelenmeye başladığı sorusunun cevabı.. O yıllarda Milliyet Gazetesi'nde polis muhabirliği yapan çiçeği burnunda bir gazeteci olarak bu olayları izlemiştik. Bakın ne oldu da MİT, Çağlar'ı izlemeye aldı?

Çağlar o dönemde emekli olmuştu.. Ama sınıf arkadaşları yükselmişler ve önemli mevkilere gelmişlerdi. Çağlar sık sık onları ziyarete gidiyordu.. Bu arada da bir gazetede köşe yazıları yazmaya başlamıştı. Ancak bu yazılar içinde, emekli olmuş bir kişinin bilmemesi gereken, gizlilik derecesi yüksek askeri bilgiler çıkmaya başladı.. Bunlar son derece hassas bilgilerdi.. İşte MİT bunu tespit ettiği için Çağlar'ı kontrole aldı.

Bu konuda yapılan kontrol ve izlemeler, onun Amerikalı ajanla bağlantısını ortaya çıkardı.. Peki nasıl yakalandı Çağlar?

Çağlar, Levent'te bir otomobil içinde CIA ajanı ile birlikte ve ona bilgi geçirirken, gelen MİT ekibi tarafından suçüstü yapıldı.

Bu ekipte kimler vardı? İşte bu soruya, cevap vermemiz, isimleri deşifre etmemiz anlamına geleceği için yayınlayamıyoruz.. Amerikalılar, bunu hâlâ unutmadılar.. O kadarını söyleyelim..

Yalçın ve Yurdakul'u büyük emekle yazdıkları "Bay Pipo" için tekrar tebrik ederiz..

Şimdi gelelim Azerbaycan'ın Ankara büyükelçisine.. Kendisi bizi aradı ve çarşamba günkü yazımızda kullandığımız, "Putin telefonla Azerbaycan lideri Aliyev'i tehdit etti" ifadesinin doğru olmadığını söyledi. Büyükelçi bunu ispat için de "Sayın Aliyev çok büyük bir devlet adamıdır, Putin onu tehdit etmeye cüret edemez.. Tehdit edemez" cümlelerini kullandı..

Oysa bize bu haber son derece kuvvetli bir kaynaktan gelmişti.. Büyükelçiye "Ama herhalde Putin, Kafkaslar ve Bakü-Ceyhan konusunda Azerbaycan'a pek sevgi ile yaklaşmamıştır. Çıkarlarınız ciddi biçimde çatışıyor. Ne dersiniz?" diye sordum. Büyükelçi "Bunu bilemem. Konuşma iki kişi arasında geçmiştir" cevabını verdi..

SABAH bir gün önce MİT'in, Apo konusunda, Ecevit'e verdiği raporu açıkladı. MİT, "Apo'yu biraz da biz kullanalım" diyordu. Hükümetin kararı bu doğrultuda çıktı. MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'u, hükümetin ikna edilmesinde oynadığı çok önemli rol nedeniyle, tebrik ederiz.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır