kapat

14.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

TÜSİAD'dan 3 rapor birden
TÜSİAD 30. Olağan Genel Kurulu, İstanbul'da bugün toplanıyor. TÜSİAD Haysiyet Divanı tarafından üyeliği son erdirilen Bayındır Grubu Başkanı Kamuran Çörtük'ün yaptığı itiraz da, Genel Kurul'da karara bağlanacak. Öte yandan, Genel Kurul'a katılacak üyelere, 3 adet rapor dağıtılacak. Raporlardan biri, TÜSİAD'ın yayımladığı "Demokratik standartların yükseltilmesi" başlıklı çalışması. Raporda, taleplerin ne ölçüde karşılandığı inceleniyor. Diğer raporlar ise "Tarım politikalarında yeni denge arayışları ve Türkiye" ve "AB'de tam üyeliğe doğru siyasi kıstaslar ve uyum süreci" konularını içeriyor.

JCR kredi notu için geliyor
Japon derecelendirme kuruluşu JCR, incelemelerde bulunmak üzere önümüzdeki hafta Türkiye'ye geliyor. JCR'ın yapacağı incelemelerin ardından Türkiye'nin kredi notunu değiştirmesi bekleniyor. Türkiye'nin özellikle Yen cinsinden borçlanması açızından JCR'ın değerlendirmesi önem taşıyor. JCR yetkilileri aralık ayında yaptıkları açıklamada, Türkiye'nin IMF ile stand-by düzenlemesine gitmesini, kredi notu açısından önemli bir gelişme olarak nitelendirmişlerdi. JCR, en son Kasım 1997'de yaptığı değerlendirmede Türkiye'ye "BB" (ödeme kapasitesinde risk var) notu vermişti. Stand-by'ın ardından Standart&Poor's Türkiye'nin görünümünü 'Durağan'dan 'Olumlu'ya çevirmişti.

Hazırgiyim ihracatı yüzde 7.1 azaldı
İhracatI geçen yıl yüzde 7.1 oranında gerileyen hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü tehlike sinyalleri veriyor. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Artok, hükümetin enflasyonu düşürme programını desteklediklerini, ancak ihracat sektörünün unutulmaması gerektiğini vurguladı. Bu şartlarda, sektörün, 2000 yılı için 1999 yılı kadar ihracat yapmasının bile başarı sayılması gerektiğini kaydeden Artok, "İçi boşaltılmış bankacılık sektörüne 7 milyar dolar destek veren devlet, ihracat sektörüne de destek vermelidir" dedi. 1998'de 8 milyar 144 milyon dolar olan ihracat, geçen yıl 7 milyar 564 milyon dolara gerilemişti.

Türk-Yunan ticaret ortaklığı
Türk-Yunan İş Konseyi Eş Başkanı Panayotis Koutsikos, Türk ve Yunan işadamlarının bir Yunan-Türk Bankası ve Ortak Balıkçılık Şirketi kurma çalışması içinde olduklarını söyledi. Atina'da 20-23 Nisan'da düzenlenecek dostluk fuarının tanıtımı için Türkiye'de bulunan Koutsikos, 20-21 Ocak tarihlerinde Yunan işadamı grubunun Yunanistan Dışişleri Bakanı ile Türkiye'ye geleceğini belirtti. Çalışmaların kurulan dokuz alt grupta sürdürüldünü ifade eden Koutsikos, bunların arasında bankacılık, sigortacılık, balıkçılık ve ticaret gruplarının somut projeler geliştirdiğini vurgulayarak, "Türk ve Yunan işadamları bir Yunan-Türk Bankası kurmayı planladık" dedi.

Sabancı'dan sermaye artırımı
SabancI Holding sermaye artırıyor. Holding'den yapılan açıklamada ödenmiş sermayenin 125 trilyon liradan 450 trilyon liraya yükseltilmesi kararının aldıklarını belirtti. IMKB Bülteninde yer alan açıklamaya göre söz konusu sermaye artırımının 167.500 milyarlık (yüzde 134) kısmı bedelli, 127.994 milyar lira menkul satış karından , 29.505,6 milyar iştirakler yeniden değerleme değer artış fonundan karşılanmak suretiyle toplam 157,500 milyarlık kısmının (yüzde 126) bedelsiz gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

Tekstilbank'ın kârı % 87 arttı
Tekstİlbank 1999 yılında brüt karının yüzde 87 artışla 19.82 trilyondan 35.61 trilyona yükseldi. Bankadan yapılan açıklamaya göre 1998'de 14.22 trilyon lira olan vergi sonrası karı ise 1999'da yüzde 81 artarak 25.74 trilyona yükseldi. Ayrıca bankanın tqplam aktif büyüklüğü yüzde 69 artışla 329.5 trilyon lira, krediler kalemi ise yüzde 96 artışla 154.7 trilyona oldu. Kredi kalemi aktiflerin yüzde 47'sini oluşturdu. Bankanın 28 şubesi bulunuyor.

Yurtbank'tan açıklama
Yurt Ticaret ve Kredi Bankası'ndan yapılan açıklamada Kıbrıs Yurtbank Ltd.nin, Yurt Ticaret ve Kredi Bankası ile hiç bir bağı olmadığı iki ayrı bankanın sermaye yapısı ve hissedarlarının tamamen farklı olduğu vurgulandı. Bunu karşın Yurtbank'ın sermayesinin tamamının Merkez Bankası Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna ait bir Türk Bankası olduğu belirtildi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır