kapat

14.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türk şirketlerine yabancı usulü evlilik
Rekabet Kurulu Başkanı Müftüoğlu, "rekabeti artırıcı evliliklere evet" dedi

Rakebat Kurulu Başkanı Prof. Tamer Müftüoğlu, diğer ülkelerdeki şirket birleşme ve devralmalarını dikkatle izleyerek, Türkiye'de araştırmalar yaptıklarını söyledi.

Müftüoğlu, Time Warner ile America Online'in birleşme kararını hatırlatarak, diğer ülkelerdeki büyük ölçekli şirket birleşmelerine dikkat çekti. Şirket birlişmelerinde bir sinerjiden bahsedilebileceğini vurgulayan Müftüoğlu, "Kendi alanlarında güçlü olan şirketlerin birleşmelerinden doğan bir güç var. Bazı şirketler pazarlamada çok iyi iken bazıları ürün kaliteside çok iyi olabiliyor. Bu birleşmeler, rekabeti ve ürün kalitesini artırıyor" dedi.

Aynı sektörde faaliyet gösteren iki firmanın birleşmesi ile hakim durumun kötüye kullanılması olasılığı bulunduğu için sıcak bakılmayabildiğini ifade eden Müftüoğlu, farklı alanlarda, farklı niteliklere sahip işletmelerin güçlerini birleştirmelerinin rekabet açısından önemli olduğunu vurguladı.

Müftüoğlu, Türk Rekabet Yasası'nın yedinci maddesinin birleşme ve devralmaları düzenlediğini belirterek, birleşme ve devralmalarda 25 trilyon lira ciro ve yüzde 25 pazar payı şeklinde iki esik bulunduğunu, eşiğin asılması durumunda kurulan izin alınması gerektiğini hatırlattı.

Sadece bİr başvuru
Müftüoğlu, yedinci madde kapsamında gelişmeleri dikkatle izlediklerini belirterek, "Rekabet gücünün artırılması şeklindeki birleşmeleri daha olulu şeklide değerlendiriyoruz" dedi.

Rekabet Kuruluna şimdiye kadar birleşme ve devralma için yaklaşık 100 başvuru yapıldığını kaydeden Müftüoğlu, kurulun şu ana kadar yalnızca bir başvuruya izin vermediğini söyledi.

Kurul, LPG sektöründe faaliyet gösteren firmaların bir ortak girişim grubu oluşturmak için yaptıkları başvuruyu daha önce reddetmişti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır