kapat

14.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Koç %10 büyüyecek
Koç, 2000 yılında Türkiye ekonomisi için IMF ile belirlenen yüzde 5.5'luk hedefin neredeyse iki katına ulaşarak, yüzde 10 büyümeyi hedefliyor

Türkiye'nin en büyük topluluğu Koç Holding, 2000 yılında dolar bazında yüzde 10 büyümeyi hedefliyor. Türkiye ekonomisi için yüzde 5.5 büyümenin hedeflendiği bir ortamda böylece Koç Holding grup olarak Türkiye'nin yaklaşık 2 katı büyüme gerçekleştirecek. Koç Topluluğu'nun 1999'da dolar bazında yüzde 10 civarında küçülme kaydettiğini ifade eden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Yönetim Komitesi Üyesi Temel Atay, küçülmenin en çok otomotivde görüldüğünü, tüketim ve dayanıklı tüketim şirketlerinde ise sabit rakamlara göre bir miktar büyüme bulunduğunu belirterek, "Aslında otomotiv dışındaki şirketlerden hiçbirisi küçülmedi. Bu kadar problemli bir seneden sonra, enflasyon ve dolar bazında sabit rakamlarla yüzde 10'u yine de başarılı görüyoruz" dedi.

ÜCRET VE ZAMLAR
Ekonomik büyümenin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan anlaşmada yüzde 5 olarak hedeflendiğini hatırlatan Atay, "Büyüme yıllarında geleneksel olarak Koç biraz daha büyür. Onun için iş programlarımızda yüzde 10 hedefi verdik" dedi. Koç Holding'in enflasyon oranları ve ücret politikalarında hükümete paralel gitmeye çalıştıklarını da ifade eden Temel Atay, şunları söyledi: "Maalesef bunu saptıran bir unsur var. Toplu sözleşmelerde yapılan anlaşmalar devam ediyor. Eski enflasyon oranlarına odaklı olduğu için orada problem var. Beyaz yakalı ile mavi yakalı arasında problem çıkıyor. Çözümünü hala bulmuş değiliz. Ama, biz, toplu sözleşme dışındakileri aynen hükümet programı yönünde yürütüyoruz."

BİRLEŞMELER OLABİLİR
Koç ürünlerine bir miktar zam yapılacağını ama sene sonu ortalaması itibariyle yüzde 25 oranında tutulacağını dile getiren Atay, "Şu sırada hedefimiz o noktada kalmak. Ama, eğer verilerde, girdilerde beklentiler gerçekleşmezse mecburen biz de sapacağız. İnşallah, o duruma düşmeyiz" diye konuştu.

2000 yılı için çok ümitli ve iyimser olduklarını ifade eden Atay, Koç Topluluğu'nda şirket birleşmeleriyle ilgili olarak, Arçelik'in de aralarında bulunduğu 4 şirketin birleşmesinin tamamlandığını ve bu sayede Avrupa'nın dördüncü veya beşinci büyük dayanıklı tüketim grubu olacaklarını söyledi.

Topluluk içinde diğer bazı birleşmeler yönünde çalışmalar bulunduğunu, ancak söylemek için erken olduğunu belirten Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Yönetim Komitesi Üyesi Temel Atay, yurtdışında da dayanıklı tüketim grubunda şirket satın alma araştırmaları bulunduğunu tekrarladı.

Atay, GSM şebekesi ihalesine katılacaklarını belirterek "Ama, hükümetten hala belirli net işaret yok. Hazırlıklı duruyoruz ama ne zaman olacağı konusunda net bir tarih hedefi göremiyoruz" dedi.

Vakfın hedefi yurtdışı fonları
1999'da 30'uncu yılını kutlayan Vehbi Koç Vakfı, özellikle yurtdışındaki sivil toplum örgütleriyle işbirliği yaparak yabancı fonları Türkiye'ye çekmeye çalışıyor. Koç Holding Vakıflardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Evren Artam, Avrupa Birliği'nin çok geniş fonları bulunduğunu, bunlardan yararlanmak için işbirliğine gideceklerini söyledi. Fonların ancak pilot projeleri tamamladıktan sonra, elde somut başarılarla alınabileceğini dile getiren Artam, bundan sonra Avrupa Birliği ülkeleri ile çeşitli çalışmaların yapılacağını söyledi.

Son üç yılda 283 milyon dolarlık (yaklaşık 160 trilyon lira) yatırıma imzasını atan Vehbi Koç Vakfı'nın, 2000'li yıllarda nasıl bir vizyon, misyon ve organizasyon yapısına sahip olması konusunda Koç Ailesi, yöneticileri, akademisyenler ve bürokratlarla birlikte "Arama Konferansı" düzenlediklerini söyleyen Artam, çıkan sonuçları şöyle özetledi:

"Temel amacımız Türkiye'nin insan ve yaşam kalitesini geliştirmekte öncü rol oynamak. Bunun için özellikle eğitime daha fazla ağırlık verilmesi, sağlık ve kültür alanlarında projelerin mevcut düzeyini koruması kararı alındı. Vakfın bundan böyle işletmeci değil proje destekleyici olması ve geniş halk kitlelerini destekleyeh projelerin desteklenmesi karara bağlandı."

Avrupa'nın sayılı vakıfları arasına giren Vehbi Koç Vakfı'nın 800 milyon dolar mal varlığı bulunuyor.

Üç yıllık yatırım

283 milyon dolar

Koç Üniversitesi 135 milyon $

Amerikan Hastanesi,

İtalyan Hastanesi,

Sağlık Yüksek Okulu 65 milyon $

13 Okul 26 milyon $

Koç Özel İlköğretim Okulu 11 milyon d$

Vakıf İşletmelerinin Açıkları
(Üniversite, lise ve müzeler) 30 milyon $

Burslar 4 milyon $

Afet Fonu 12 milyon $

Toplam 283 milyon $


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır