kapat

06.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Otoda bir günde milyarlık oynama
Otomobil fiyatları 31 Aralık ile 1 Ocak arasında vergi artışı ve yeni yıl zammı nedeniyle 500 milyonla 1 milyar lira arasında yükseldi

Otomobİl talebini 2000 yılına erteleyenler fiyatlarda yüzde 10'u geçen zam sürpriziyle karşılaştı. Aslında otomobilin fiyatının yükseleceği 1999'un aylarında belli olmuştu. Bu nedenle tüketicilerin çoğu otomobilini 31 Aralık 1999'dan önce satın almayı tercih etti. Yetişemeyenler ise zamlı fiyatlardan otomobil satın almak durumunda kaldı.

Geçtiğimiz yıla kötü başlayan ancak istedikleri adetleri yakalayamasa da yılın sonunu iyi kapatan otomotiv sektörününün yüzü Aralık ayında fazlasıyla güldü. Ocak ayında ise askıya alınan taleple üzüldü.

1999'un ilk aylarında ertelenen otomobil talebi Aralık ayında çözülmüş, moraller düzelmişti. Ancak, hem genelde yılın ilk aylarının durağan geçmesi, hem de Ramazan nedeniyle yavaşlayan satışlara bir de vergi artışının eklenmesiyle Ocak ayı duruldu.

Otomobil dünyası özellikle Aralık ayında oldukça hareketli günler geçirdi. 1999 yılını 280 bin adetlik otomobil satışı ile kapatan sektörün 2000 yılı hedefi 300 bini geçmek. Ancak yeni yılın ilk günlerinde fiyat artışları nedeniyle talebin bir müddet ertelenmesi bekleniyor. 2000 yılında büyümenin yüzde 8 gibi yüksek rakama ulaşması ve ekonomideki canlanmanın en büyük göstergesi olan otomobil satışlarının da özellikle yılın ikinci yarısından sonra patlaması bekleniyor. 5 yıl önce 2000 yılında 1 milyon adetlik satışa ulaşacakları projeksiyonunu yapan ancak hayal kırıklığına uğrayan sektörün 500 bin adetlik satışa yaklaşması da ihtimaller arasında bulunuyor.

İHRACAT ARTTI
Otomotiv ana ve yan sanayii ihracatı, bir önceki yıla göre 1999'da yüzde 50 oranında artarak 2.2 milyar dolara ulaştı. Toplam ana sanayii ihracatı yüzde 154 oranında artarak 1 milyar dolara çıktı. Toplam yan sanayii ihracatı ise yüzde 10 oranında artış gerçekleşti ve 1.1 milyar dolarlık ihracat yapıldı. 1998 yılında 137.3 milyar dolar olan otomobil ihracatı 1998 yılında 712.1 milyar dolara çıktı. Uludağ İhracatçı Birlikleri'nden yapılan açıklamada akü ihracatının yüzde 28 gerileyerek 11.6 milyon dolara düştüğü belirtildi.

Vergi için kampanya
Otomobİl fiyatları yeni yıla zamlı girdi. 2000'e girilmesiyle Taşıt Alım Vergisi (TAV), Çevreyi Koruma Fonu (ÇFK) ve Motorlu Taşıtlar vergisilerine yüzde 52.1 oranında zam yapıldı. Ek taşıt alım vergisinde de aylardır uygulanan yüzde 6'lık oran yüzde 12'ye çıktı. Bunların yanında bir de olağan zamlar yapılınca otomobil fiyatlarında yüzde 10-15 arasında artış meydana geldi. Lüks modellerde fiyatlar, vergi ve kur ayarlamaları nedeniyle milyarın üzerinde oynadı. Orta sınıf otomobillerde de fiyatlarda yine en az 500 milyon lira artış oldu. Artan vergileri müşterilerine yansıtmak istemeyen bazı otomobil firmaları bunun için kampanya başlattı. Tofaş vergiler için başlattığı kampanyasını Aralık'ta ilan etmişti. Opel de sabit vergilerdeki artışı karşılamaya karar veren şirketler arasında yerini aldı. Örneğin Corsa'da 142 milyon liralık vergi bedelini Opel karşılıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır