kapat

21.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT



Fiş kesme sınırı 76 milyon lira...

1 Ocak 2000'den itibaren, daha önce 50 milyon lira olan fiş kesme sınırı, 76 milyon liraya yükseltildi. (Bkz. 28 Seri No.lu vergi usul kanunu genel tebliği).

Buna göre, 76 milyon liraya kadar olan satışlarda ya da hizmetlerde "yazar kasa fişi" kesilecek. Mal ya da hizmet bedelinin 76 milyon lirayı geçmesi veya bu tutarın altında olsa dahi, müşterinin istemesi halinde, "fatura" düzenlenmesi gerekecek.

Fatura düzenlemeyenlere, faturaya yazılması gereken tutarın yüzde 10'u oranında "özel usulsüzlük" cezası kesilecek. Ancak bu cezanın tutarı, düzenlenmeyen her fatura için 30 milyon liradan aşağı olamayacak. 2000 yılı içinde, fatura düzenlemeyen bir mükellefe kesilecek toplam ceza da 15 milyar lirayı aşamayacak.

Fatura almayana da ceza var
Fatura vermeyene olduğu gibi, almayana da ceza var. Birinci ve ikinci sınıf tüccarların (yani şirketlerle, işletme ya da bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükelleflerinin) ve serbest meslek erbabının (yani avukat, doktor, mimar, muhasebeci ve mali müşavirlerin) satın aldıkları mal ya da hizmetler için, tutarı 76 milyon liranın altında dahi olsa, fatura almaları gerekiyor.

Fatura almadıkları takdirde, satıcıya kesilen "özel usulsüzlük cezası"nın aynısı, kendilerine de kesilir.

Sadece "tüketici" durumunda olanlara ise, fatura almadıkları takdirde, 6 milyon lira özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Fiş vermeyenin ve almayanın cezası
1 Ocak 2000'den itibaren; yazar kasa fişi, perakende satış fişi, sinema, konser salonu ve tiyatro gibi eğlence yerlerinde; giriş bileti ya da taşımacılık yapıp da yolcu bileti düzenlemeyenlere, düzenlemedikleri her belge için 30 milyon lira "özel usulsüzlük cezası" kesilecek. Bu şekilde bir mükellefe kesilecek ceza; her tespitte 1,5 milyar lirayı, 2000 yılı içinde de toplam 15 milyar lirayı aşamayacak.

Bu belgeleri almayanlar da unutulmadı. Onlara da, 6 milyon lira özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Doktorlara da ceza var
Doktorlar da, hastadan tahsil ettikleri "muayene bedeli" ya da başka ad altında aldıkları paralar için, anında "serbest meslek makbuzu" düzenlemek zorundalar.

Aksi halde, fatura vermeyenlere uygulanan cezanın aynısı, doktorlara da uygulanacak. Doktorun müşterilerine de ceza var. Makbuz almadığı için ona da 6 milyon lira özel usulsüzlük cezası kesilecek.

2000'de ceza ödemek istemeyenlerin, bu kurallara uymasında yarar var.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır