kapat

21.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Alafranga kokoreç
AB'ye aday olmamızla birlikte tehlikeye giren "kokoreç"e Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp sahip çıktı; standart getirilmesi için çalışma başlattı

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne aday ülke olmasının ardından yasaklanacağı iddiaları ile gündeme gelen Türk mutfağınının vazgeçilmez yemeklerinden kokoreç ile işkembe çorbası yasaktan kurtuldu. Tarım Bakanlığı, kokoreç ve işkembeye standart getirilmesi amacıyla çalışma başlattı.

Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile Türk Standartları Enstitüsü'nce yapılan çalışmayla kokoreç ve işkembenin standardı belirlenecek, iki ürün de Türk Gıda Kodeksi'ne girecek. Gıda Kodeksi'nde kokorecin ve işkembenin içinde kimyasal maddelerin hangi oranlarda bulunacakları, üretim koşullarının taşıyacağı şartlar belirlenecek. Kokoreçle ilgili standartlar tebliğ olarak yayınlayarak üretici ve tüketicilere duyurulacak.

Tarım Bakanlığı, AB'ye uyum amacıyla daha önce de ekmeğe, dönere, tuza standart getirmişti. AB'yle birlikte ekmeğin yeniden ambalajla satılması da gündeme gelecek.

BAKAN'IN MÜJDESİ
Kokoreç ve işkembeye sahip çıkan Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, akşamcıları da rahatlatan bir açıklama yaptı. Gökalp, "AB için Türk mutfağından vazgeçmeyiz. Kokoreç ve işkembe yasaklanmayacak, standarda kavuşacak. İki yemeğimiz de Türk mutfağındaki nadide yerini koruyacak. Hiç kimse endişelen-mesin, kokoreç yemeğe de kurban kesmeye de devam edeceğiz" dedi. Bakan Gökalp, şöyle konuştu: "Kokoreç ve işkembenin yasaklanması söz konusu değil. AB'ye üye olsak da, olmasak da, insamızın tükettiği ürünlerin sağlıklı olmasını sağlayacağız. Kaçak hayvan kesimi, üretimi, ithali yapılamayacak. Kokoreçle ilgili tebliğ yayınlayarak Türk Gıda Kodeksi'ne girmesini sağlayacağız."

SİYASETÇİYE KURBAN YOK
Gökalp, kurban kesmenin de yasaklanmayacağını, ancak sokaklarda ve özellikle siyasetçilerin katıldığı meydanlarda kurban kesmenin sağlıksız olduğunu bildirdi. Gökalp, "Kötü muamele yapılarak kesilmiş hayvanın eti kalitesiz olur. Temiz ve güzel yerlerde kesim lezzet, sağlık ve kalite getirir. Siyasetçilere ve açılışlarda kurban etme inançtan geliyor. Hz. İbrahim'den kalan bir inanış. Ancak, ben hayvanları kestirmiyor, bağışlıyorum" diye konuştu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır