kapat

21.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tarihi konuşmanın gizli kahramanları
Devleti yerden yere vuran konuşmasını Mesut Yılmaz kendisi kaleme aldı. Ama 4 milletvekili de ilham verdi

Devleti eleştirdiği konuşmasıyla şaşkınlık yaratan ve partili arkadaşlarınca "devrimci" olarak nitelenen ANAP Genel Başkanı'nın çıkışının gerisinde, dört milletvekili önemli rol oynuyor.

BÖYLESİ AZ BULUNUR
Yılmaz 6 ay süren yoğun çalışma döneminden sonra toplumun her kesimiyle ilgili topladığı bilgileri, çalışma odasına kapanarak kendi mantık süzgecinden geçirdi ve tarihi konuşmasını bizzat kaleme aldı. İki günde metni elyazısıyla hazırladı.

ANAP kurmaylarından Yılmaz Karakoyunlu, "Mesut Bey bu metni nasıl hazırladı?" sorumuza "Mesut Bey çok okur. Entelektüel birisidir. Bu kadar malumatı derin, dünyayı kavrayacak kadar geniş bir yelpazede okuyan bir lider az bulunur. Kendi üslubunda konuşur, nasıl konuşacağına kendisi karar verir" karşılığını verdi.

6 HAZİRAN DEVRİMİ
Yılmaz'ın devlete yönelik sert eleştirilerinin miladı 6 Haziran 1999'du. Yılmaz, sisteme ilk çıkışını o gün partisinin Meclis Grup toplantısında yaptı. Yılmaz'ın seçim yenilgisinden sonra start verdiği "devrimci" çıkışın öyküsü özetle şöyle:

* 18 Nisan'daki şok seçim yenilgisinden sonra araştırma gruplarına anketler yaptırıldı, toplumun beklentileri saptandı.

* Her sorunla ilgili ayrı çalışma grupları oluşturuldu.

* İnsan hakları ve demokratikleşme konusunda Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik söz sahibi oldu. İrtemçelik, çalışmasını Anayasa Komisyonu Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır'la birlikte yürüttü.

* Güneydoğu sorununa ilişkin, Diyarbakır Milletvekili Abdülbaki Erdoğmuş başkanlığında bir grup görevlendirildi. Bölge milletvekilleri Salih Yıldırım ve Nurettin Dilek, Yılmaz'ın "AB yolu Diyarbakır'dan geçer" sözünün perde arkasındaki isimler...

* Devletin yapılandırılması ve liberalizm konularında Işın Çelebi ve araştırma ekibi çalıştı. Yılmaz ve Çelebi başbaşa verip anket sonuçlarını analiz etti.

* Din-siyaset ilişkileri, sistem eleştirisi ve siyasi liberalizm konularında Yılmaz Karakoyunlu ön plandaydı. Karakoyunlu, Yılmaz'ın entelektüel tartışmalara girdiği isimlerin başında, Yılmaz'ın kitap tercihinde de etkin bir isim.

*Aleviler, dini cemaatler, tarikatlar ve Marksist gruplar gibi toplumun aykırı kesimlerinin temsilcilerinden de sorunlar ve çözüm yollarına ilişkin raporlar toplandı.

* Tüm bu bilgiler Yılmaz'ın danışmanı, Başbakanlık eski Müsteşar Yardımcısı Ömer Kayır'ın başkanlığındaki 10 kişilik bir ekipte toplandı.

* Yılmaz bütçe konuşmasıyla liberal manifestoyu çarpıcı örneklerle Genel Kurul tutanaklarına geçirdi.

*ANAP Diyarbakır Milletvekili Nurettin Dilek başta; birçok milletvekili, Yılmaz için artık, "devrimci" ifadesini kullanıyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır