kapat

21.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Umutsuz bekleyiş
Dokuz yıl önce büyük iddialarla açılan dev PERPA'ya Galata esnafı gelmiyor. PERPA bu yüzden bitkisel hayatta... Çarşıya gelen pişman..

TÜM Galata ve Perşembe Pazarı esnafını aynı çatı altında toplamayı amaçlayan PERPA'da işler kötü. 1990'da açılan çarşının yarısı bile dolmadı.Türkiye'nin en büyük çarşılarından biri olan PERPA'da 5000 dükkandan 2300'ü dolu. Çarşıyı cazip kılmanın türlü yolları denendi; hepsi başarısız oldu.

GALATA'nın hareketli ortamından sonra PERPA'nın semt ve konumu bir kısım esnafa cazip gelmedi. 1990 sonrası yaşanan irili ufaklı ekonomik durgunluklar da çarşının yolunu kesti. PERPA yönetimi çarşıyı canlandırmak için devletten teşvik bekliyor; "özel ticari bölge statüsü" tanınmasını istiyor.

ENGİN AKBAŞ

Dolmalı
Canlanma ancak yüzde yüz dolulukla sağlanır. Boş dükkanların görünümü müşteriye de sevimli gelmiyor. Çözüm bulunmalı.

Koptuk
Galata ile PERPA birbirinden koptu. Bu bizi çöküntüye götürür. Birleşmenin formüllerini yaratmalıyız. Yönetime çok iş düşüyor.

Elele
Çıkış yolunu yönetimimizle, Galata esnafıyla elele vererek aramalıyız. Çarşımızı herkes için cazip hale getirmek zorundayız.

Gayret
PERPA yönetiminin daha gayretli olması gerektiğine inanıyorum. Birleştirici yöntemler geliştirmeli, Galata'yı buraya çekmeli.

İşte yıllardır kapısı açılmayan dükkanlar
PERPA'ya girenleri "ıssız" izlenimi veren koridorlar karşılıyor. Bu koridorlara sıralanmış dükkanlarda fazla hareketlilik göze çarpmıyor. Çünkü PERPA da genel ekonomik sıkıntıdan payını almış durumda. Tabloya bomboş dükkanların kasvetli görünümü de eklenince, dev çarşının açmazı kolaylıkla farkediliyor.

Hüzünlü geçmiş
Bedrettin Dalan döneminde yaptırılan PERPA, Nurettin Sözen döneminde "gecekondu" diye nitelendirildi; "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle açılmadı. Sözen'in inadı belediyenin 2 trilyonluk kira zararına ve PERPA'nın zamanında start alamayarak kan kaybetmesine yolaçtı. Çarşı bu yüzden, uzun bir gecikmeyle adeta ölü doğdu. Halâ bunun acısı çekiliyor, Galata esnafı gelmiyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır