kapat

21.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Nefse hakimiyet barışın temelidir
Şu bir genel kuraldır ki, kendisi ile barışık olmayan bir ferdin başka şahıslarla sulhe dayalı ilişkiler kurması mümkün olamaz

Barış, başkaları ile iyi geçinmek, onları memnun ederken aynı zamanda onlardan memnun kalmak demektir. Savaş ise başkalarından hoşnut olmayışın ortaya çıkardığı mücadele halidir. Şu bir genel kuraldır ki, kendisi ile barışık olmayan bir ferdin başka şahıslarla sulhe dayalı ilişkiler kurması mümkün olamaz. Keza, kendi nefsi ile savaşıp ona hakim olmayı önde gelen bir hedef olarak benimsemiş olmayan kişiler de, ergeç başkaları ile savaşmak zorundadırlar.

İNSAN-İ HAYVAN OLMAK
Bir ferdin kendisi ile barışık olması demek, taa Elest âleminde bize öğretilmiş olan ve vicdan unsuru olarak muhafaza edilmesi gereken tevhitçi adalete uymak demektir. Bu unsuru vicdanlarından silip yok etmiş olan insanlar, insanlık özelliğini kaybederek, insan-ı hayvan haline geldikleri için, kendilerine yabancılaşmış kişilerdir. Böylece onlar, iyi insanlarla devamlı mücadele halini yaşarlar. Kendi aralarında birleşmiş gibi görünseler de menfaat söz konusu olduğu zaman bölük bölük olurlar. Halbuki insan önce kendi haksız egoizmi ile savaşmayı öğrenirse herkesle sulh halinde yaşaması mümkün olabilir. Bunu yapabilmek için başka fertleri tenkit etmezden önce kendi kusurlarını görüp kendini eleştirmek gerektiğini Yunus şöyle anlatıyor:

Bu ömrüm yok yere harcatmışım ben

Canımı gör ne od'a atmışım ben

Kimesne kimseye etmemiş ola

Onu ki(m) kendime ben etmişim ben


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır