kapat

21.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Ýstanbul
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
Hazýrlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
Kur'an'da Hz. Muhammed
Hz. Peygamber'in Kur'an'da Allahž Teâlâ tarafýndan övülen ve methedilen vasfý, O'nun ahlâkýdýr. "Gerçekten sen büyük bir ahlâk sahibisin" âyeti, bu vasýflarýný açýklamaktadýr

Hz. Aiþe de O'nun vefatýndan sonra kendisini ziyarete gelenlere Hz. Peygamber'in ahlâkýný Kur'ân ahlâký olarak vasýflandýrmýþtýr. Cenâb-ý Hak, Hz. Peygamber'i övdüðü bir âyette O'na þöyle hitapetmektedir: "Allah'ýn rahmeti sebebiyledir ki sen, onlara yumuþak davrandýn. Eðer kaba ve katý yürekli olsaydýn, onlar çevrenden daðýlýr giderlerdi. Öyleyse onlarýn kusurlarýndan vazgeç. Onlar için maðrifet dile. Yapacaðýn iþler hakkýnda onlara danýþ. Bir kere azmettin mi, artýk Allah'a dayan. Çünkü Allah kendisine güvenenleri sever". Bir diðer âyette ise Hz. Peygamber'in ve ashabýnýn vasýflarý birlikte zikredilir.

"Muhammed Allah'ýn elçisidir. O'nun yanýnda bulunanlar, kâfirlere karþý þiddetli, kendi aralarýnda merhametlidirler. Onlarýn rükž ve secde ederek Allah'ýn lütuf ve rýzasýný aradýklarýný görürsün. Yüzlerinde secdelerin izlerinden niþanlarý vardýr." Hz. Peygamber'in hareketleri ve davranýþlarý mü'minler için örnek davranýþlardýr. O güzel ahlâkýn sembolüdür. Çünkü O, güzel ahlâký tamamlamak için gönderilmiþ bir peygamberdir. Kur'an'daki vasfýyla Hz. Peygamber, vahiy gelmiþ bir beþerdir. Doðru ve güvenilir bir þahsiyete sahiptir. Mü'minlere düþkün ve çok merhametlidir. Bunun için Allahž Teâlâ, O'nu bize örnek olarak göstermekte ve "Allah'ýn elçisinde sizin için, Allah'ý ve âhireti arzu eden ve Allah'ý çok anan kimseler için uyulacak en güzel bir örnek mevcuttur" demektedir. Ayette "üsve" (örnek) tabiri geçmektedir. Bunun için de Kur'ân-ý ve Kur'ân ahlâkýný bilmek gerekir.

Hz. Peygamber'in ahlâký ise, Kur'ân ahlâkýnýn pratiðe yansýmasýdýr. Mekke'de inen sžrelerin iki ana temasýndan birinin ahlâk olduðunu dikkate alýrsak, Kur'ân'ýn ahlâka verdiði deðeri çok daha iyi anlarýz. Bu ana temalardan birincisi iman, ikincisi ise ahlâktýr. Hatta bu sžrelerde iman ile ahlâk birlikte gündemde tutulmaya çalýþýlmýþtýr. Ýmanýn Allah ile intibakta, ahlâkýn ise sosyal çevre ile intibakta esas ve ilke olduðunu dikkate alýrsak, tebliðinde Hz. Peygamber'in baþarýsýný daha iyi kavramýþ oluruz. Ahlâki olgunluk ve ahlâki davranýþ bütünlüðü O'na bu imkâný vermiþti.

Celal KIRCA


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr