kapat

21.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yılbaşında alkol almak ekstra günah yazar mı?
"Yılbaşı gecesi içki oruç bozmaz" İstanbul Müftüsü Necati Tayyar Taş: "İçki zararlı ve dinimizce haramdır. Ancak milenyum gibi nadir bir durum var. Bu durumda içki belirli bir zaman diliminde içilmeli. Oruç tutanların yılbaşı gecesi içki içmeleri, oruçlarını bozmaz.."

Yılbaşı gecesi yaklaştıkça vatandaşların kafalarındaki sorular da arttı. Yeni bir bin yıla giriş gecesinin aynı zamanda Ramazan'a denk gelmesi kafaları karıştırdı. Şimdi pek çok kişi yılbaşı gecesi içki içmenin haram olup olmadığını, daha da ötesinde bu gecede içki tüketmenin "fazladan günah" sayılıp sayılmayacağını merak ediyor. Bu sorunun cevabını din adamlarına sorduk...

"SEBEP MİLENYUM"
İstanbul Müftüsü Necati Tayyar Taş yaptığı açıklamada, yılbaşı gecesinin oruçla çakışması nedeniyle kafalarda oluşan sorulara açıklık getirdi. Vatandaşların bu gece ile ilgili aydınlatılması gerektiğini belirten Tayyar Taş, "Geçen sene yaşandığı gibi bu yıl da yılbaşı gecesi oruç ayı içinde yer almaktadır. Fakat bu yılbaşı Milenyum gibi nadir bir durumu bize yaşatacağı için insanlarımız bu gece ile ilgili farklı planlar yapmaktadırlar" diye konuştu.

ORUÇ TUTAN DİKKAT ETSİN
Böylesine özel bir gecede içki içmek isteyenlere biraz daha anlayışla yaklaşılabileceğini, buna rağmen insanların alkolün haram olduğunu akıllarından çıkarmamaları gerektiğini söyleyen İstanbul Müftüsü Taş, sözlerini, "İçki içmek dinimizde haramdır. Kaldı ki nereden bakılırsa bakılsın alkol almak sağlığa da zararlıdır. Özellikle Ramazan'ın son haftasına tesadüf eden yılbaşı gecesinde Allah'a dua etmemiz gerekir. Kaldı ki, geride bırakacağımız 1999 senesinde milletçe yaşadığımız felaketler bellidir" diyerek sürdürdü.

Taş, bütün bu uyarılarına rağmen, "Ben bu yılbaşı gecesi içki içeceğim" diyen vatandaşların da uyması gereken kurallar bulunduğunu ifade etti. Müftü Taş, sözlerini, "İçki içmenin belli bir zaman diliminde yapılması gerekir. Bu süre de akşam ezanının okunması ile başlayıp, sabah ezanına kadar sürebilir. Bu sürede oruç tutacak vatandaşlarımızın niyetlerini ayık kafayla yapmaları ve oruca bilinçleri yerinde başlamaları gerekmektedir" diyerek bitirdi.

"İçki haramdır, yılbaşı ekstra yazmaz"
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz: "Ramazanda da içilse, ramazan dışında da içilse içki içmek dinimize göre haramdır. Yılbaşı veya Ramazan diye bir ayrım yapmak kesinlikle doğru değildir."

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, İstanbul Müftüsü Necati Tayyar Taş'ın radikal açıklamasına cevap vermekte gecikmedi. Müftü Taş'ın açıklaması sonrası görüşlerini aldığımız Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz, bu konuda "Zaman"ın önemi olmadığını vurgulayarak, "İçki her zaman haramdır. Ramazanda da içilse, ramazan dışında da içilse içki içmek dinimize göre haramdır" diye konuştu.

SORULARA SON VERDİ
Yılbaşı ile ramazanın çakışması nedeniyle iki yıldır bu konuda çok fazla soru yöneltildiğini belirten Yılmaz şunları söyledi: "İçki içmek dinimizce haramdır. Yılbaşı veya Ramazan diye bir ayrım yapmak doğru değildir. Her zaman olduğu gibi Ramazan Ayı'nda da, yılbaşında da haramdır."

Elif ERGU (ANKARA)/ Ramazan KAYA (SHA)


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır