kapat

21.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
10 soruda Bankalar Yasası
Yeni düzenlemelerin eklenmesiyle son şeklini alan Bankalar Yasası ile bankaların üzerindeki siyasi gölge kalkıyor. Bankaların faaliyetinde söz "7 altın kişide" olacak

Milenyumun eşiğinde Türk bankacılık sektöründe yeni bir dönem başladı. Mali sistemin güvenilir bir şekilde işlemesi için sektör üzerindeki siyaset gölgesine son verildi. Bakanlar Kurulu, tüm yetkilerini bankacılık sektörünün yeni patronu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na (BDDK) devretti. Mali sektörün AB ve dünya ile entegrasyonunu amaçlayan, Dünya Bankası ve IMF'nin desteğini alan yeni Bankalar Kanunu'nun getirdiği başlıca yenilikler şunlar:

BankalarIn kurulması, şube açması, denetlenmesi, bir başka banka ile birleştirilmesi ya da tasfiyesi konusunda kim yetkili olacak?

Bankacılık sistemiyle ilgili tüm kararları 7 kişiden oluşacak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu alacak. Kurul üyeleri Bakanlar Kurulu tarafından seçilecek. Bakanlar Kurulu, üyelerden birini başkan, birini de ikinci başkan olarak görevlendirecek. Kararlar, 7 üyeden 5'inin olumlu oyu ile alınacak.

Kurul ne zaman faaliyete geçecek?
Kurul'un başkan ve üyeleri 31 Mart 2000 tarihine kadar seçilecek. Mali sektörün düzenlenip denetlenmesi sorumluluğu verilen Kurum ise 31 Ağustos 2000 tarihine kadar faaliyete geçecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu teşkilat yapısını tamamlayıp, karar alıncaya kadar bankacılık sektöründeki rehabilitasyon önlemlerini Bakanlar Kurulu uygulayacak.

Kurul üyelerinin objektif esaslarla karar alması nasıl sağlanacak?

BBDK üyeleri, özel bir kanuna dayanmadıkça resmi veya özel hiçbir görev alamayacak, dernek, vakıf, kooperatif ve benzeri yerlerde yöneticilik yapamayacak, ticaretle uğraşamayacak, serbest meslek faaliyetinde bulunamayacak, ücret karşılığı konferans ve ders veremeyecek, her türlü ortaklıklarda pay sahibi olamayacak.

Operasyon yapılan bankalardaki mevduatlar ne olacak?
Daha önce TMSF'na devredilen Türkbank, Bank Expres ve İnterbank örneğinde olduğu gibi mevduat sahiplerinin birikimleri üzerindeki güvence devam edecek. 1994 ekonomik krizinde bankalar kapatılırken tasarrufları eriyen bankazedeler yaratılmayacak.

BankanIn mali bünyesini riske atan ortak ya da yöneticiler hakkında işlem yapılacak mı?

Bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşüren yöneticiler ve pay sahiplerinin şahsi mal varlıkları hakkında ihtiyati tedbir uygulanabilecek.

Güvenceye devam
Mevduata yüzde 100 devlet güvencesi devam edecek mi?

Tasarruf mevduatına yüzde 100 devlet garantisi şimdilik devam edecek.
Mevduat güvence sınırları BDDK tarafından ekonomideki ve bankacılık sektöründeki gelişmelere göre yeniden belirlenecek. AB'de güvence limiti 20 bin Euro. Türkiye'deki güvence sınırının 10 milyar lira olması bekleniyor.

ÖFK'lara ara formül
ÖZEL Finans Kurumları faaliyetlerini sürdürecek mi?

Faizsiz bankacılık yapan Özel Finans Kurumları (ÖFK) için ara formül geliştirildi. ÖFK'lar sistemdeki yerlerini koruyacaklar. Ancak, mevduat, munzam, disponibilite gibi yasal yükümlülükler açısından bankalarla aynı koşullara tabi olacaklar. Sermaye yeterliliği ve şube açmak için gereken özkaynak sınırları ÖFK'lara da uyarlanacak.

Kredilere sınırlama
BankalarIn içinin boşaltıldığı iddialarına karşı yasada getirilen önlemler var mı?

Bir banka, gerçek veya tüzel bir kişiye doğrudan veya dolaylı olarak özkaynaklarının yüzde 25'inden fazla kredi açamayacak. Halen yüzde 75 olan bu oran 2007 yılına kadar kademeli biçimde yüzde 25'e indirilecek. Banka sermayesinin yüzde 10 veya daha fazlasına sahip olan tüzel kişilerin sermayesinin doğrudan veya dolaylı olarak el değiştirmesi Banka Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun izniyle mümkün olacak. Böylece, hülleli banka sahipliği yolu kapatılacak.

Bankalarda revizyon
Mali yapısı sorunlu bankalar hangi yöntemlerle iyileştirilecek?

BDDK, bir bankanın faaliyetinde tehlikeli durum görmesi halinde bankadan onaylayacağı bir plan dahilinde bu durumun düzeltilmesini isteyebilecek. Bankaların hisseleri rehin alınarak Merkez Bankası'ndan kredi açılması ya da mevduat yapılması sözkonusu olabilecek. Bankaların iştirak, gayrimenkul veya diğer varlıkları karşılığında Merkez Bankası zararları üstlenebilecek ya da borç vadelerini uzatarak garanti verebilecek.

Mali yapı düzelecek
İYİLEŞME imkânı kalmayan bankalar için ne gibi işlemler yapılacak?

Plana rağmen mali yapısını iyileştiremeyen bankalar, BDDK'nın en az 5 üyesinin kararıyla Fon'a devredilebilecek.
Mali yapısı sorunlu bankalar kurulacak yeni bir banka ile ya da mevcut bankalardan isteklisi bulunan bir başka banka ile birleştirilebilecek.
Devredilen bankaların fona getireceği yüklerin karşılanması için gerektiğinde iç piyasadan borçlanacak ya da Hazine özel tertip devlet tahvili verebilecek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır