kapat

21.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sanayiye dönüş
Borsacılar sonunda sanayi hisselerini hatırladı. Geçen hafta pazartesinden bu yana Mali Endeks yüzde 4.5 gerilerken, Sanayi Endeksi yüzde 20 arttı

Borsanın son günlerdeki yükselişinde imza Sanayi Endeksi'ne ait. Uzun süre borsanın lokomotifliğini yapan Mali Endeks ise son günlerde fazlasıyla dalgalı. Sanayi Endeksi geçen hafta pazartesinden bu yana yüzde 20 değer kazanırken, Mali Endeks yüzde 4.5 geriledi.

NEDEN SANAYİ
Mali sektörün ek vergiler ve bankalar yasasıyla birlikte bir rehabilitasyona gideceği beklentisi borsacıları biraz tedirgin ediyor. Öte yandan para programının açıklamasının ardından önümüzdeki yıl hedefi olan yüzde 5.5'un da üzerinde bir büyüme yaşanacağı yorumları, gözleri yeniden sanayi sektörüne çevirdi. Bu yılın ilk on ayında sanayi üretimi yüzde 6.3 düşmesine rağmen bu tablonun 2000 yılıyla beraber değişeceği tahmin ediliyor.

Bunun yanında sanayi alt dallarından demir çelik sektöründe yurtdışı fiyatlarının 220 dolarlardan, 350 dolar seviyelerine gelmesi sektör endeksine son 20 günde yüzde 70 değer kazandırdı. Özellikle 1994 yılından sonra mali sektörün dolar bazında yüzde 400 büyüdüğü Türkiye'de sanayi sektörünün büyümesi yüzde 200'ler civarında kalmıştı. 1994 öncesinde Sanayi Endeksi, Mali Endeks'in üzerinde seyrederken, kriz sonra ivme yüksek faiz ortamında tam tersine dönmüştü.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL
Borsacılar 2000 yılı için sanayi sektöründe seçici talebin yaşanacağını belirtiyorlar. Mali sektörün yine talep göreceğini ancak geçmiş dönem olduğu kadar yoğun artışlar yaşanmayabileceğini öngören borsacılar, Rusya Krizi'nden bu yana bitkisel hayatta olan sanayi sektörünün canlanma ile birlikte ön plana çıkacağı yorumunda bulunuyorlar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır