kapat

21.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şimdi vergi zamanı
Ek Vergi takvimi belli oldu. Mükellefler, beyanname vermeyi gerektiren yükümlülükleri için 27 Aralık'a kadar vergi dairelerine başvurabilecek

Hükümetin kaynak bütçeye ek kaynak sağlamak için çıkardığı ek verginin ödeme takvimi belli oldu. Ek Vergi nedeniyle, mükelleflerin 27 Aralık 1999 tarihine kadar bağlı bulundukları vergi dairelerine başvurabilecekleri bildirildi. Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri, ek vergi beyannameleri ile ilk taksidini, 27 Aralık 1999 tarihinde kadar verecek.

VERGİ TAKVİMİ
1998 kazanç ve iratlarından, yıllık beyanname ile beyanda bulunan tüm gelir vergisi mükellefleri (gayrimenkul dahil) ile tüm kurumlar vergisi mükellefleri beyan ettikleri net vergi matrahları üzerinden vergiye tabi olacaklar. 1998 kazançları, götürü usulde tespit edilen mükellefler, 1998 götürü matrahları üzerinden, yine 1998 yılındaki net vergi matrahları toplamı 12 milyar lirayı aşan ücretliler, 12 milyar lirayı aşan kısım üzerinden vergi ödeyecekler. Mükellefler, yüzde 5 oranında ek gelir ve kurumlar vergisi verecekler. Vergiler, otomatik olarak vergi dairelerince tahakkuk ettirilecek. Götürü mükellefler 3 taksitte, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ise 6 taksitte vergi ödeyecekler.

MUAFİYETLER
26 Kasım 1999 tarihinde hayatta bulunmayan gerçek kişiler ile, bu tarih itibarıyla tasfiyesi tamamlanmış kurumlar, bu verginin kapsamı dışında kalıyor. Bolu, Sakarya, Kocaeli, Yalova il ve ilçelerinde mükellef olanlar ile yanlarında çalışan işçiler, 17 Ağustos ve 12 Kasım'da varlıklarının en az yüzde 10'unu, eşini veya 1. derece kan hısımlarından birini kaybedenler bu vergilerden muaf tutuluyor. 1998 yılında beyannamelerinde vergiye tabi matrahları bulunmayanlar ve ücretlerde 12 milyar liralık istisna sınırını aşmayanlar, ek gelir ve kurumlar vergisi beyannamesi vermeyecekler.

EK EMLAK VERGİSİ
1999 yılında bina, arsa ve arazileri dolayısıyla emlak vergisi mükellefi olanlar, ek emlak vergisinin de mükellefi sayılıyor. 1999 yılında ödedikleri emlak vergisi kadar ek emlak vergisi ödemeleri gereken mükelleflerin, bunun için beyanname vermeleri gerekmiyor. Ek emlak vergisi 1999 Aralık ve 2000 Mart aylarında, 2 eşit taksitte belediyelere ödenecek. Mükelleflerin sahip oldukları gayrimenkullerden, 120 metrekareyi geçmeyen bir konut, bu vergiden muaf sayılıyor.

MOTORLU TAŞITLAR
26 Kasım 1999 tarihi itibarıyla, trafik sicili, liman sicili, sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş bulunan gerçek ve tüzel kişiler, ek motorlu taşıtlar vergisi mükellefi sayılıyor. 1999 yılında ödenen kadar ek taşıt vergisi, 1999 Aralık ve 2000 Mart aylarında 2 eşit taksitte olmak üzere otomatik olarak ödenecek.

Devlet kağıdına vergi
Hazine bonosu ve tahviller üzerinden, (1 Aralık 1999 tarihinden önce ihraç edilmiş olanlar) 1-19 gün vadelilere yüzde 4, 92-183 gün vadelilere yüzde 9, 183 günden uzun vadesi olanlara yüzde 14 oranında ek vergi kesintisi yapılacak. 3 yıl vadeli, değişken faizli, 3 ayda bir kupon ödemeli tahvilerden yüzde 4, 2 yıl vadeli, sabit faizli, 3 ayda bir kupon ödemeli tahvillerden yüzde 19 tutarında ek vergi kesilecek. Stopaj, vergi beyannamesi ile yatırılacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır