kapat

21.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Son kale de yıkıldı
Rusya'nın geleneksel Komünist Partisi, seçimde kan kaybetti. 2 ay önce kurulan hükümet yanlısı Birlik Partisi'nin 1 puan önünde yarışı bitirdi

RUSYA'DA önceki gün yapılan genel seçimlerde hükümet yanlısı partiler beklenmedik bir çıkış yaptı. Alt parlamento Duma'ya girmeye hak kazanan 6 partiden 3'ünün Kremlin yönetimine yakın olduğu biliniyor. Merkezci ve reform yanlısı bu partilerin Duma'da çoğunluğu ele geçirmesi, yüzde 24'le en çok oyu toplamasına rağmen ülkenin geleneksel Komünist Partisi için büyük bir yıkım oldu. Politikalarıyla eski Sovyetler Birliği dönemi nostaljisi vaat eden Komünist Parti, her ne kadar her 4 Rus'tan biri tarafından desteklense de gücünü giderek yitiriyor. Böylece Rusya'da komünist yönetimin sona erdiği yaklaşık 10 yıldan beri parlamentoyu kontrolü altında tutan Komünist Parti, reformcu partilerin toplam olarak çoğunluğu sağlaması sonucu hükümet üzerindeki etkisini kaybedecek. Komünistlerin etkili muhalefet ettiği Devlet Başkanı Boris Yeltsin de, iktidardaki son 6 ayında hem rahat hem de parlamento ile işbirliği içinde bir dönem geçirecek.

BARIŞÇI DEVRİM
Seçimden 2'nci çıkan Birlik Partisi, 2 ay önce kuruldu ve Kremlin tarafından açıkça desteklendi. Seçim kampanyaları sırasında da 2 devlet televizyonu, Birlik'in yayın organı gibi davrandılar ve partiyi pazarladılar. Çeçenistan operasyonunu desteklemesi de Birlik için oy toplamakta önemli bir etken oldu.

Kremlin Sarayı, seçim sonucunu barışçı devrim olarak nitelendirdi. Kremlin Sarayı İdaresi Başkan Yardımcısı İgor Şabdurasulov, SSCB'nin dağılmasının ardından Duma'nın, ilk kez temel yaklaşımlarını kökten değiştirecek bir yapıya ulaştığını belirtti. Şabdurasulov, "Bu, bir barışçı devrimdir. Ülke gelişiminde önemli bir aşamadır" dedi.

Putin'in desteği neden yüksek?
Son 3 yılda gömlek değiştirir gibi Başbakan değiştiren Rusya'da Yeltsin'in atadığı hiçbir Başbakan Vladimir Putin kadar sevilmedi. İşte halka Putin'i sevdiren nedenler:

* Çeçenistan sorununu silahla da olsa çözme kararlılığını göstermesi halkın gözünde artı puan kazandırdı.

* Temiz bir siyasetçi. Rus halkının diğer siyasetçilerinde görmeye alışık olduğu gibi geçmişinde hiçbir skandal yok.

* Eski KGB'li ve öz be öz Rus oluşu halkın gözünde Rusya'ya ihanet etmeyeceği izlenimi doğuruyor.

* Az konuşan ve çok iş yapan politikacı imajı çiziyor. Ruslar böyle çalışkan bir başbakana ihtiyaç olduğunu düşünüyor.

* Son kamuoyu yoklamalarına göre, Putin'in desteği yüzde 42. Yeltsin'in ise yüzde 2. Haziran 2000'de yapılacak seçimlerde Kremlin'in de adayı Putin ve kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Partilerin aldığı oy oranları

* Komünist Parti % 24.38
* Birlik Partisi % 23.68
* Anavatan Bütün
* Rusya Partisi % 12.6
* Sağ Güçler Birliği % 8.7
* Jirinovski Bloğu % 6.18
* Yabloko Partisi % 6.3


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır