kapat

21.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Helmut Kohl hapse girebilir
Almanya'yı 16 yıl yöneten Helmut Kohl'ün başı bağış skandalıyla dertte. İktidarı sırasında partisine 2 milyon mark "bağış" yapanı açıklamazsa hapis cezası alabilir

Almanya eski Başbakanı Helmut Kohl, iktidarı döneminde partisine kanunsuz yollardan bağışta bulunanları açıklamazsa yıllarca parmaklıklar arkasında yatabilir. Kohl, geçen hafta ZDF Televizyonu'nda katıldığı canlı söyleşi sırasında milyonlarca izleyici önünde gizli kaynaklardan 2 milyon mark kabul ettiğini itiraf etti.

Bu parayı başında bulunduğu Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) için 1993 ile 1998 yılları arasında aldığını da belirtti. Ancak paranın kaynağını tüm ısrarlara rağmen açıklamayacağını vurguladı.

KONUŞMAMAKTA KARARLI
Konuyla ilgili soruşturmayı yürüten milletvekilleri alınan bu gizli bağışın, Kohl hükümetinin aldığı kararları etkileyip etkilemediğini açıklığa kavuşturmak için başbakana kaynağı açıklaması için baskı yaptılar. Ancak Kohl, susmakta kararlı görünüyor.

Soruşturma komitesi üyelerinden Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi Frank Hofmann, Bild am Sonntag gazetesine verdiği demeçte soruşturmayı yürüten komitenin eski başbakana ceza verme yetkisine sahip olduğunu söyledi. Hatta gerekirse daha da ileri gidebileceklerini belirtti. Hofmann, "Eğer Kohl inat etmeye devam ederse kendisini sorumlu olarak göz altında tutma gibi uygulamalara olanağımız var" diye sözlerini sürdürdü. Soruşturma komitesi başkanı SPD'li Volker Neumann da aynı tehditi doğruladı.

SAYGINLIĞINI YİTİRİYOR
CDU'ya yapılan bağış skandalı geçen ay patlak verince uzun yıllar saygın bir devlet adamı olarak tanınan ve 25 yıl parti lideri Helmut Kohl, yoğun bir eleştiri yağmuruna tutuldu. Kohl, paranın partisinin eski komünist Doğu Almanya'daki kollarına aktarıldığını ifade etmişti.

Bild am Sonntag gazetesi, "Almanya'da ilk kez bir başbakan yasalara karşıt davranışta bulunduğunu itiraf ediyor. Kohl, gerçek bir vicdan azabı içinde görünüyor" diye yazdı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır