kapat

21.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çamur bu kenti yuttu
Venezüella'nın başkenti Caracas'ın kuzey bölgeleri, bir haftadır aralıksız yağan yağmurların yol açtığı toprak kaymasında binlerce ton ağırlığındaki çamurun metrelerce altında kaldı.

Aralıksız yağışlar ve toprak kaymaları, Güney Amerika ülkesi Venezüella'nın başkenti Caracas'ı adeta haritadan sildi. Sel sularıyla birlikte dağlardan gelen tonlarca ağırlıktaki çamur, binlerce insana mezar mezar oldu. Yüksek binaların bile bütünüyle toprağa gömüldüğü felakette, koca bir şehir "çamur denizinin" altında kayboldu. Kurtarma çalışmaları sürerken ölü sayısı, şehri kaplayan çamur temizlendikçe artıyor.

ONBİNLERCE ÖLÜ
Caracas kıyılarının adeta mezarlığa dönüştüğünü belirten yetkililer, binlerce kayıp olduğu için kesin ölü sayısını belirtemiyor. Ancak 200 bin kişinin evsiz kaldığını en az 7 bin kişinin de halen kayıp olduğu söyleniyor. Bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Jose Vincente Ragel ise, "Korkarım ki ölü sayısı 5 bini aştı" dedi. La Guaira Belediye Başkanı Lenin Marcano, önceki gün ölü sayısını 25 bin olarak açıklamıştı.

Kurtarma çalışmaları, binlerce asker ve Amerika'nın gönderdiği 2 uçak ve 9 helikopterle yürütülüyor. Binlerce felaketzede, güvenli bölgelere gitmek için Vargas şehri kıyılarında Venezüella donanması gemilerini bekliyor. Gönüllüler de kamyonlarla halka yiyecek dağıtıyor. İnsanlar, bir parça ekmek ya da su için yardım kamyonlarına saldırıyor.

"ZOR KURTULDUK"
Korkunç sel felaketinde canını zor kurtaran Marta Irriarte de Salvatierra, olayı "Önce korkunç bir gürültü duyduk. Sonra bir anda içeri su ve çamur dolmaya başladı. Eşim ve çocuklarım, sulara kapıldı. Kendimizi zor kurtardık" sözleriyle anlatıyor. Salvatierra ailesi, kumsalda buldukları hala sağlam olan bir evde iki gece kaldıklarını söylüyor. Yardıma gelen kurtarma helikopterleriyle başka bir şehre götürülen aile, birçok Venezüellalı gibi başka şehirlerdeki yakınlarının yanına gidecek. Doğal afetlere alışık olmayan ülkede bu asırda meydana gelen en büyük felaket, 1967'de yaşanan ve 300 kişinin ölümüne sebep olan depremdi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır