kapat

27.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Şaşırtan vergi

Depremin yolaçtığı ekonomik kayıpları gidermek amacıyla getirilen ve uzun süredir tartışılan deprem vergisi, sert eleştirilere rağmen Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yasaya son anda eklenen Devlet İç Borçlanma Senetlerinden yüzde 4-19 oranında "faiz vergisi" alınmasıyla ilgili madde de,f inans çevrelerinde şok etkisi yarattı.

Yükü taşıyanlar aynı
Deprem vergisinde de kuralın değişmediği farkediliyor. Kayıtlı olan, defter tutan ve beyanname veren vergi mükellefleri, değişik adlar altında depremle ilgili vergileri ödeyecekler. Kayıt dışında olanlar içinse yine vergi yok.

Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri, 1998 yılı vergi matrahları üzerinden, yüzde 5 oranında "ek gelir ve ek kurumlar vergisi" ödeyecekler.

Devlet iç borçlanma senetleri için de, iki kez vergi ödeyecekler. Örneğin bir anonim şirket, almış olduğu Devlet İç Borçlanma senedi nedeniyle yüzde 4'den başlayıp, yüzde 19'a kadar varan "faiz vergisi" ödeyecek. Ayrıca, faiz geliri nedeniyle "geçici vergi", "kurumlar vergisi", "fon payı" ödeyecek. Kâr dağıtımı yapması halinde de, yüzde 15 stopaj ödeyecek. Başlangıçta ödediği faiz vergisini ise hiçbir vergiden mahsup edemeyecek. Çünkü yasanın 16. maddesinde, bu yönde özel bir hüküm var.

Yasaya son anda eklenen "faiz vergisi" özellikle finans çevrelerinde şok etkisi yarattı. Yasaya göre, bu vergi ödemeyi yapanlar tarafından kesilecek. Ödeme sırasında, elinde bulunduran kim ise, vergiyi de o ödeyecek. Vadesine göre 1-91 gün kalan tahvil ve bonolardan, ödeme sırasında yüzde 4 "faiz vergisi" kesilecek. Örneğin, vadesine 1-2 gün kalan tahvil ya da bonoyu almış olan bir kişiye, faiz ödemesi yapılırken yüzde 4 "faiz vergisi" kesilecek. Bu durumda, ödenen vergi toplam faiz geliri üzerinden olacağı için, tasarrufçu "zarar" etmiş olacak.

Vergi yasalarında "faiz vergisi" adı altında bir kavram ya da vergi hiçbir zaman yeralmamıştır. Vergi kesintisi anlamına gelen "vergi tevkifatı" başlığı altında, Gelir Vergisi Yasası'nın 94. maddesinde; faizler de dahil, çeşitli ödemelerden yapılan vergi kesintileri ve oranlarına yer verilmiştir.

Faiz vergisinde eleştirilebilecek iki husus daha var. Bunlardan biri "kanunların geriye yürümezliği ilkesi"nin çiğnenmiş olması nedeniyle, Anayasa'ya aykırı oluşu. Tasarrufçu tarafından Devlet iç borçlanma senetlerini alınırken, "faiz vergisi" adı altında bir vergiye tabi olmayan bu kıymetlere, sonradan, geriye dönük vergi getirilmesi Anayasa'ya aykırı olmuştur. Olayın bir diğer boyutu da, vade uzadıkça, vergi oranının artması ve yüzde 19'lara ulaşması ile ilgili.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır