kapat

27.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Meyhane kültürünü yaşatmak
İstanbullu 150-200 yıl evvel meyhaneyle tanıştı. Rumlar tarafından açılan bu meyhaneler, zaman ilerledikçe İstanbullular'ın uğramayı ihmal etmediği yerler oldu.

METE TANSU

Eskiden işten dönen insanlar, yorgunluklarını atmak için bir iki kadeh içki içerlerdi. Tabii birkaç çeşit meze de kadehlerin yanında yerini alırdı. Gel zaman git zaman insanlar bir iki kadehten fazla içmeye başladı. Yani kültür biraz şişeye döndü. Yanında yedikleri mezeler çoğaldı, çeşitlendi. Ve ortaya meyhane kültürü çıktı. Ama hiçbir zaman meyhane kültürünün özü olan efendilik bozulmadı.

İnsanların rakının yanında yedikleri mezeler ise o zamanlar İstanbul'da yaşayan azınlıklar tarafından yapılıyordu. Mesela iyi bir masanın üzerinde beyaz peynir, yoğurt, kavun, pilaki ve salata eksik olmazdı. Beyaz peynir ve yoğurtun yenmesinin sebebi, içkinin karaciğeri yorması. Tabii bu güzel mezelerin yanında muhabbet de çok önemliydi.

Refik
İstanbul'un en köklü meyhanesi olan Refik tam 45 yıldır, Beyoğlu Asmalı Mescit sokakta hizmet veriyor. Sahibi olan Refik Bey tam 61 yıldır meyhanecilik işinin içinde. İşin enteresan tarafı Refik Bey, bu kadar güzel yemek yapmayı Almanlar'dan öğrenmiş. Yıllardır da meyhanecilik kültürünü yaşatmaya çalışıyor. Bunu yaparken yanında çalışanlara işin püf noktalarını öğretmeyi ihmal etmiyor. Mesela bir başka ünlü meyhanenin sahibi olan Yakup, Refik Bey'in yeğeni ve bu işi ondan öğrenmiş.

Refik, öğle servisinden saat 24.00'e kadar müşterilerine hizmet veriyor. Müşterileri ise 'Refik' müdavimleri yani meyhane kültürüne sahip insanlar. Burada ne yiyebiliriz diye soruyorsanız, ben size herşey derim ama yine de bazı mezelerin altını çizmek istiyorum. Tereyağlı mantar, Arnavut ciğeri, turşu, söğüş işkembeyi mutlaka denemelisiniz. Ana yemek olarak balık çeşitleri ve özellikle meyhanecinin Karadenizli olması nedeniyle hamsiden, pastırmalı yumurtaya etli yaprak sarmasından, İslim kebabına kadar bir çok çeşit bulabilirsiniz. Porsiyonlar da bayağı doyurucu. Eğer eski İstanbul nostaljisini yaşamak ve keyifli bir meyhane akşamı geçirmek istiyorsanız, mutlaka Refik'e uğrayın. TEL: 0 212 243 28 34

Cumhuriyet
130-140 sene evvel, Rumlar tarafından kurulan Cumhuriyet Meyhanesi, Beyoğlu Balık Pazarı'nda bulunuyor. Bir zamanlar Atatürk'ün Beyoğlu'na geldiği zamanlarda uğradığı bir mekan olan Cumhuriyet, hâlâ o eski nostaljiyi koruyor. Cumhuriyet Meyhanesi, saat 12.00'den 01.00'e kadar açık. Müşterileri ise hem eski müdavimleri hem de gençler. Burada, sizlere patlıcan salatası, ciğer sote, karides güveç ve haydari denemenizi tavsiye ediyoruz. Eğer bir mevsimi ise hamsi tavayı mutlaka deneyin. Cumhuriyet Meyhanesi'nin porsiyonları doyurucu, fiyatları da makul. TEL: 0 212 252 08 86

Bekriya
Arnavutköy'de bulunan Bekriya, Yugoslav tarzı bir meyhane. İsmi ise Yugoslavyaca'da "akşamcı" anlamına geliyor. Buradaki mönüyü Balkan yemekleri oluşturuyor. Biz size özellikle dumanda kurutulmuş olan füme et (Pırşuta), hafif acılı peynir ezmezi (Tumbakçe), güveçte füme teli kuru fasulye (Grafçe Tafçe) ve büryan yemenizi tavsiye ediyoruz. Bu leziz mezelerin yanında giden ise erik rakısı. Bekriya'da her gün udi tarafından icra edilen canlı müzik var. Saat 19.30'dan 01.00'e kadar açık olan Bekriya'nın müşterilerini genelde sanat camiası oluşturuyor. Bekriya, farklı tatlarda meze yiyip, Boğaz manzarası seyretmek isteyenler için güzel bir mekan. TEL: 0 212 257 04 69

Abbas
Tipik bir Nevizade Sokak meyhanesi. Sahibi Fikret Görmek, "dükkanın" ismini Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Haydi Abbas, vakit tamam/Kalk getir ilk sevgiliyi Beşiktaş'tan" mısralarından aldıklarını söylüyor. 3 yıldır sokağın hemen girişinde ilk sağda. Spesiyalitesi pazı dolması ama "tüm meze çeşitlerinde iddialıyız" diyorlar. Tel: 0212 292 04 70

Yakup 2
Yıllardan bu yana işleticisi Yakup Aslan'ın adıyla anılıyor. Asmalımescit'te koca bir salonda, Amerikan bar, özenle yerleştirilmiş masalar, temiz bir sunuş ve leziz yemekler. Genellikle, gazeteci, edebiyatçı, sanatçı, reklamcı taifesinin uğrak yeri. Yemekler harika, böreği muhakkak deneyin. Çok geç kalırsanız, bir Yakup klasiği olan "Haydi beyler, yay vaziyetleri"ni kaçınılmaz olarak duyarsınız. Tel: 0212 249 29 25

İmroz
Nevizade Sokak'ın en eskisi. Sahibi İmroz adalı Yorgo, artık yaşı ilerlediği için her zaman gelemiyor. Eğer yakalarsanız, tatlı sohbeti ve hoş esprilerini kaçırmayın. Mezelerin tadına doyum olmaz. Spesiyalitesi Atom, yani güveçte kuru fasulye... Tel: 0 212 249 90 73


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır