kapat

27.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
AGİT sonrası borsa
Önemli bir sınavdan başarı ile çıkan Türkiye'nin borsası da bu olumlu havayı solumaya başlayacaktır

CÜNEYT TOROS

Türkiye son yılların en önemli uluslararası organizasyonlarından oldukça başarılı çıktı. 850 milyon dolarlık enerji anlaşması ve Türkiye için oldukça önemli olan Bakü-Ceyhan Boru hattı anlaşmaları AGİT'le birlikte imzalandı.

2000'li yıllara hazırlanan Türkiye'nin geleceği için önemli anlaşmalar siyasi ve ekonomik başarı olarak kabul edilebilir. Bunun önümüzdeki dönemde Türkiye'ye sermaye girişinde önemli etkisi de olabilir.

Türkiye geçen hafta belki de son yılların en pembe 5 işgünü geçirdi. Hem AGİT ile puan topladı, hem uluslararası önemli anlaşmalara imza attı, hem de IMF'le anlaşma kesin sonuçlanma noktasına geldi.

Tüm bu gelişmeler İstanbul Borsası'na olumlu yansıdı. Ancak yeteri kadar değil. Çünkü bundan sonra bu anlaşmaların genel olumlu havasının yanında, yapılacak işlerden direkt etkilenecek şirketlerin hisselerine bağlı hareketler de görebileceğiz.

Türkiye'nin Baku-Ceyhan Boru hattı ile önüne yeni bir ufuk açılacak. Bunun yanında kendi içimizde GSM satışlarıyla başlayacak uzun bir özelleştirme süreci bulunuyor. 2000 yılında Merkez Bankası'nın hedef enflasyona göre ayarlaması beklenen kur politikalarının faizleri aşağı çekmesi bekleniyor. Bugün yatırım yapılabilir hisse senedi miktarı 14 milyar dolar olan Türkiye'nin önümüzdeki dönemde gelişmekte olan piyasalarda önemli rol oynaması beklenebilir.

2000 Öngörüleri
Global teoriler de bunun böyle olacağını gösteriyor. IMF'e göre 2000 yılında gelişmekte olan ülkelere akacak para miktarının 120 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor. 1999 yılına göre bu miktarın yüzde 75 artması öngörülüyor. Bu paradan aslan payını 62.7 milyar dolar ile Latin Amerika'nın alması bekleniyor. Ardından Doğu Avrupa ülkelerine 29.7 milyar dolar geleceği tahmin ediliyor. Afrika'ya 18.3, Orta Asya'ya 11.1 milyar dolarlık para girişinin olacağı öngörülüyor. Tüm bu tahminler içerisinde sadece Asya'dan 3.3 milyar dolar para çıkması bekleniyor.

Tabi ki söz konusu 120 milyar dolarlık sermaye girişinden Türkiye de nasibini alacak. Üstelik yıla muhtemel bir IMF anlaşması ile girecek. Üstelik önemli enerji projelerinin üssü olma yolunda önemli adımlar atmış bir ülke olarak kamuoyuna sunulacak.

Tüm bu gelişmelere göz önüne alındığında İMKB'nin 2 dolarlık hedefine ulaşması için önünüde hiçbir engel olmadığı görünüyor. Tabi ne kadarlık bir vadede bu seviyeye erişileceği kesin değil. Ancak Türkiye'de yabancıların yatırım yapabileceği hisse senedi miktarının oldukça düşük olduğu da göz önüne alınmalı. Yen arzlar gelmeli. Gelecek şirketler vizyonu açık, özellikle enerji, telekomunikasyon gibi sektörlerden olmalı. Çünkü sürekli mali sektörün önderliğinde borsanın sonsuza kadar gitmesi zor.

Yabancı yatırımcıları daha fazla piyasaya çekmek istiyorsak artık yavaş yavaş, borsadaki şirket kalitesini de belli bir düzeye çekmek zorundayız. Yatırım yapılabilir hisse senedi miktarını artırmalıyız.

2000'de gelişmekte olan ülkelere ne kadar para akacak?

Latin Amerika 62.7

Doğu Avrupa 29.7

Afrika 18.3

Orta Doğu 11.1

Asya -3.3


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır