kapat

27.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İşte Türkiye bu!
Herkesin içten içe "Ya altından kalkamazsak" dediği AGİT Zirvesi, Türkiye'nin organizasyon şovuna dönüştü. Tüm dünyaya "İstersek yaparız" mesajı verdik

Türkiye, organizasyon konusundaki rüştünü AGİT ile ispat etti. Aylardır herkesin içten içe "Ya altından kalkamazsak?" diye korktuğu Liderler Zirvesi, büyük bir başarıyla noktalandı. Bütün dünyanın gözlerini Türkiye'ye çevirmesini sağlayan zirve boyunca Türkiye adeta harikalar yarattı. Zirvenin ardından tüm dünya liderlerinin, yabancı delegasyonların, basın mensuplarının düşünceleri aynıydı: Dört dörtlük bir organizasyon.

Yıllar yılı organizasyonlar konusunda sıkıntı çeken Türkiye, bu eksikliğini kapattığını Habitat'ın ardından ikinci kez tüm dünyaya gösterdi. Bu arada tüm dünyaya bundan sonraki benzer organizasyonlar için "İşte Türkiye bu. Bundan sonra da sizleri misafir etmeye hazırız" mesajı verdi.

AGİT'in bir diğer önemli mesajı da, deprem konusunda yaşanan paniğe rağmen 50 ülke liderinin "Korkmuyoruz" diyerek Türkiye'ye gelmesi oldu. Böylece deprem yüzünden 2000 yılı için endişe duyan turizm sektörü de rahat bir nefes aldı.

Devlet-özel elele
Bu büyük başarının mimarı, 4 büyük turizm şirketinin işbirliğiyle kurulan ISEVV Konsorsiyum'u. Zirve boyunca yabancı devlet liderleri ve eşlerine, davetli delegasyonlara, yerli ve yabancı basın mensuplarına mükemmel hizmet veren ISEVV, Türk turizminin de gururu oldu.

Ikon, Setur, VIP ve Visitur şirketlerinden oluşan ISEVV, zirveye katılmak için gerekli akreditasyon ve kayıt işlemlerinde hiçbir yanlışlığa izin vermedi. Bu noktada, organizasyonu kamu adına üstlenen Dışişleri Bakanlığı heyetinin çabalarını da unutmamak gerek. Hem kamu hem de özel sektör heyetleri, iki sektörün birbiriyle ne kadar uyumlu çalışabileceğini bir kez daha kanıtlamış oldu.

Müthiş basın merkezi
Türkiye'nin en büyük kongre sarayı olan Lütfi Kırdar, AGİT sırasında tüm birimleriyle faaliyetteydi. Zirve süresince basın merkezi olarak kullanılan Lütfi Kırdar, düzeni, son teknoylojiyle hazzırlanmış konferans salonları, tuvaletleri ve restoranıyla yeni milenyuma ne denli yakıştığını gösterdi. Dört katlı binadaki 6 konferans salonu, teknik donanımıyla herkesi memnun etti.

Yazılı basın için dökümantasyon merkezi olarak faaliyet gösteren merkezde ise zirveye katılan liderlerin tam konuşma metinleri, yayınlanan deklarasyonlar, basın için ilanlar ve gerekli tüm bilgiler yazılı olarak ilgililere anında ulaştırıldı.

Zirve boyunca görevlilere ve basın mensuplarına Borsa lokantası tarafından hazırlanan öğle yemekleri bedava dağıtıldı. Her köşebaşına kurulan ve 24 saat hizmet veren kahve ve çay makineleri özellikle basının ilacı oldu.

Gizli kahramanlar
Organizasyonun bir de "gizli kahramanları" vardı. Yaklaşık 700 pırıl pırıl üniversite öğrencisinin başarılı ekip çalışması, özenle seçilmiş ve eğitilmiş Türk polisin çizdiği centilmen, kültürlü portre herkesin yüzünü güldürdü. Polis teşkilatında yabancı dil bilen elemanların çokluğu da yabancı ziyaretçiler tarafından tebessümle karşılandı.

Kısacası, disiplinli ve titiz bir çalışmanın eseri olan AGİT zirvesi Türkiye'nin istediğinde en büyük organizasyonların bile altından nasıl kolaylıkla kalkabileceğini gözler önüne sermiş oldu. Böylelikle yanında üç ünite kan getirdiği öne sürülen Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a ve "Yemeklerini yiyemezsem aç kalırım" korkusuyla aşçılarını getirten Bill Clinton'a da gerekli mesaj verilmiş oldu.

AGİT'in görünmeyen yüzü
Dünyanın kalbinin attığı AGİT zirvesinde kimi zaman güldüren, kimi zaman şaşırtan manzaralar da yaşandı. İşte bunlardan bazıları:

* ABD Başkanı Bill Clinton tam bir PR harikası olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Clinton'ın kucağında hoplattığı bebek ve ailesi ertesi gün tüm televizyon kanallarıda boy gösterdi.

* Zirve'nin en çok İtalyan heyetini yorduğu gözlerden kaçmadı. İtalyan Başbakan Massimo D'Alema düzenlediği basın toplantısında masanın altında gizlice kağıt gemi yaparken yakalandı.

* Clinton'ın mini etekli koruması dudak uçuklattı ama eteğinin boyuyla değil elinde tuttuğu makineli tüfekle...

* Clintonlar'ın her anını kare kare görüntüleyen zenci, iri yarı kadın Beyaz Saray fotoğrafçısı, üzerinde taşıdığı 3 fotoğraf makinesi, 20 rulo film, adaptör, üç flaş ve bir dijital kamerayla tüm diğer fotoğrafçılara hava attı.

* Türkiye'ye ABD'den arkadaşlarını da getiren Chelsea Clinton, geçen yıldan bu yana gösterdiği fiziksel (!) gelişimle takdir topladı.

* Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ve Dışişleri Bakanı George Papandreu basın toplantısını Yunanca gerçekleştirince Yunanca bilmeyen basın mensupları ne yapacaklarını şaşırdı.

* AGİT zirvesi boyunca Fener Rum Patrikanesi yol geçen hanına döndü.

* AGİT öncesi enerji toplamak için Karadeniz kıyılarında bir hafta tatil yaparak zor kendine gelen Rus Lider Boris Yeltsin'in sağlıkları İngiliz basınında espri konusu oldu.

* Mercedes firması zirveye katılan liderler için Almanya'dan özel yapım zırhlı 300 makam arabası getirtti. Mercedeslerin bakımı için özel bakım ekipleri gün boyu nöbet tuttu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır