kapat

27.11.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Hocalar artık konuşamayacak
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü önceki gün düzenlenen basın toplantısının ardından öğretim görevlilerine konuşma yasağı getirdi. Kararı, "Üniversite tartışmalara neden olabilecek açıklamalara izin vermiyor" biçiminde açıklayan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, "Depremin nerede olacağını ve şiddetini tartışmaktansa 7.6 şiddetinde olabilecek bir depremde bile yıkılmayacak evleri inşa etmeliyiz" diyor. Öğretim üyelerine konuşma yasağı getirilmesinin öğretim üyeleriyle alınan ortak karar olduğunu söyleyen Sağlamer, İTÜ'nün yaptığı çalışmalarda ileri sürülen hipotezlerle, tespitler arasında bir çelişkinin olmadığına dikkat çekti.

Bostancıoğlu okulları açacak
MİLLİ Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, Bolu ve Düzce'de gelecek haftanın başında eğitime başlanacağını açıklarken, 6 bin öğretmen deprem bölgesinden gidebilmek için tayin bekliyor. Bolu, Kaynaşlı, Düzce'de okulları bir an önce açmak için çalıştıklarını söyleyen Bostancıoğlu, "Önceki gün Bolu'daki prefabrik ilköğretim okulu bitirildi. Kaynaşlı ve Düzce'de ise yapımlarına devam ediliyor" dedi. Bakanın bu açıklamalarına karşılık Bolu ve Düzce'deki 6 binden fazla öğretmen "göç" için müracaatta bulundu.

Şirin Dilek ACUN

Depremzede öğrenci için cumartesi ders
DEPREM nedeniyle okulların kapalı kaldığı illerde "telafi dersleri" yapılacak. İstanbul, Yalova, Adapazarı, İzmit ve Bolu'daki okullarda telafi eğitimi, hafta içi, hafta sonu ve tatil günlerinde yapılabilecek. Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu tarafından yayınlanan genelgede deprem bölgesindeki okullarda ders programında geç kalınması nedeniyle hafta içi, hafta sonu ve tatil günlerinde telafi dersleri yapılacağı bildirildi. Telafi derslerinde öğrenciler için devam zorunluluğu yok. Katılan öğrenci sayısına da bakılmayacak. Genelgede, "Bu okul öğrencilerinin çalışma takvimine göre yapılacak sınavlarla emsali olan diğer okul öğrencilerine göre geri kalarak mağdur olmamaları ve eşit şekilde yararlanabilmeleri için bir defaya mahsus olmak üzere telafi programları uygulanacaktır" denildi. Genelgede "Telafi eğitimi" için öğrenci ve velilerinin isteklerinin de dikkate alınacağı vurgulandı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey telafi derslerinin öğretmenlerin ve okul müdürlerinin uygun görmesi halinde hazırlanacak programla uygulanacağını belirtti.

Barış MUTLU (SHA)

Deprem sigortası masaya yatırıldı
TÜRK Ekonomik Hukuk Araştırmaları Vakfı tarafından "Depreme ilişkin sorunlar, çözümler ve deprem sigortası" konulu panel düzenlendi. İstanbul Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde Afet İşleri Müdürlüğü Kriz Merkezi Başkanı Turan Erkoç Marmara Depremi sırasında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Besim Ergun, Serap Oğuz Gönülal ve Prof. Dr. Samim Ünan deprem sigortası hakkında son durumu değerlendirdiler.

Öge DEMİRKAN/ HABER MERKEZİ

Tıkanık damar
AMERİKALI uzmanlar, alzheimer hastalığı ile görme yeteneğinin ilerleyen yaş nedeniyle azalması arasında bir bağ olduğunu açıkladı. Bu bağ iki rahatsızlığın da aynı nedenden kaynaklandığı yönünde. Bin 438 hasta üzerinde yapılan bir araştırmaya görebu iki hastalığın kan damarlarının sertleşmesiyle ilişkili olduğunu, dolayısıyla da sigara tiryakilerinde daha çok görülyor.

'Şekerli' iltihap
UZMANLAR hastalığını kontrol altına alamayan şeker hastalarında diş iltihabı riskinin yüksek olduğunu belirtiyor. Kandaki şeker oranının yüksekliğinden kaynaklanan şeker hastalığı döneminde kandaki yağ miktarı da yükseliyor. Diş eti iltihabının altında işte bu yağların etkili olduğu ileri sürülüyor.

Dumanaltı riski
SİGARA tiryakilerinin etraflarını da zehirledikleri biliniyor. Halk arasında "dumanaltı" denen bu durumdan büyüklere nazaran çocuklar daha çok etkileniyor. "Dumanaltı ortamlar" çocuklarda orta kulak iltihabı, astım ve bronşit gibi rahatsızlıklara neden oluyor. Doktorlar, dumanaltı durumunun büyüklerde ise kalp rahatsızlıklarına ve akciğer kanserine neden olduğu belirlemiş durumda.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır